По-ниски цени на храните през април

NetNews

Цените на храните в глобален мащаб са спаднали през миналия месец малко под рекордното за всички времена равнище от месец март, съобщиха от Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO).

Понижението с 0,8 на сто за април спрямо март, колкото и малко да е, е добре дошло, особено за страните с ниски доходи на населението и недостиг на храни, но предизвикателството пред тях остава, посочи главният икономист на FAO Максимо Тореро.

Заместник-директорът на организацията Йозеф Шмидхубер съобщи, че близо 25 милиона тона зърно не може да бъде изнесено от Украйна предвид блокадата в Черно море и инфраструктурни пречки.

Това не само поддържа международните цени високи, но създава проблем за складиране на зърното, което ще бъде добито това лято, тъй като силозите в Украйна са пълни.

По-рано тази седмица FAO докладваха, че броят на застрашените от глад по света е нараснал с близо 40 милиона през 2021 година. Войната в Украйна прави тези хора още по-уязвими, тъй като Украйна и Русия са производители на храни с глобално значение, а Русия е важна и като доставчик на газ и изкуствени торове.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Джил Байдън е на посещение в Румъния

Американската първа дама Джил Байдън пристигна в Румъния, която е първата част от обиколката ѝ в Източна Европа. Тя ще се срещне с украински бежанци и хуманитарни работници. Преди това съпругата на Джо Байдън посети румънска авиобаза, където разговаря с американски военнослужещи и им сервира храна. Визитата на Джил Байдън […]