По-нисък риск от Паркинсон след инфаркт?!

NetNews

Хората, които са прекарали инфаркт, са изложени на повишен риск от исхемичен инсулт или съдова деменция.

Въпреки това, при тях има по-малка вероятност от разивитие болестта на Паркинсон, както показват изследвания, публикувани в Journal of the American Heart Association.

Паркинсонът е мозъчно заболяване, характеризиращо се със загуба на допаминергични неврони: нервни клетки, които произвеждат невротрансмитер, наречен допамин.

Най-честите симптоми са тремор в едната ръка, забавяне на движението, мускулна скованост, която ограничава обхвата на движение, нестабилност при ходене.

Свързва се и с промени в поведението, депресия, загуба на памет и умора.

Най-вероятните причини за болестта на Паркинсон са стареенето, което, в допълнение към генетиката и факторите на околната среда, причинява натрупване на токсични вещества в невроните и в крайна сметка води до тяхното увреждане.

Вторичният паркинсонизъм, който има симптоми, подобни на тези на болестта на Паркинсон, може да бъде причинен от инсулт, употреба на редица лекарства и други заболявания.

Риск от развитие на Паркинсон

За да установи, че хората, които са претърпели инфаркт, имат по-нисък риск от развитие на болестта на Паркинсон, екип от изследователи от Университетската болница в Орхус, Дания е разгледал записите на Националната здравна служба на страната.

Те са сравнили риска от развитие на болестта на Паркинсон и вторичния паркинсонизъм сред приблизително 182 000 пациенти, които са прекарали за първи път инфаркт между 1995 и 2016 г.

Участниците са били повечето мъже – 62%, на средна възраст 71 години, останалите 909 000 души са формирали контролната група.

Всички участници са били проследени в продължение на 21 години и резултатите са анализирани, като са били съблюдавани голямо разнообразие от фактори, за които е известно, че влияят както на риска от развитие на инфаркт, така и на риска от развитие на болестта на Паркинсон.

  • 20% по-нисък риск от развитие на болестта на Паркинсон сред хората, които са прекарали инфаркт;
  • 28% по-нисък риск от вторичен паркинсонизъм сред тези, които са прекарали инфаркт

След инфаркт, рискът от невроваскуларни усложнения като исхемичен инсулт или съдова деменция е значително повишен, така че откритието за по-нисък риск от развитие на болестта на Паркинсон е било изненадващо, поясняват изследователите.

Открития от изследването

Някои класически рискови фактори за инфаркт, като тютюнопушене, висок холестерол, високо кръвно налягане и диабет тип 2, са свързани с по-нисък риск от развитие на болестта на Паркинсон.

Всъщност, много сърдечни пристъпи се обясняват с употребата на тютюн или висок холестерол – фактори, които от своя страна биха могли да обяснят защо тези хора имат малко по-нисък риск от развитие на болестта на Паркинсон.

Има много малко заболявания на този свят, при които тютюнопушенето намалява риска, болестта на Паркинсон е едно от тях.

Авторите на изследването подчертават, че тютюнопушенето с цел намаляване на риска от развитие на болестта на Паркинсон не е препоръчително.

Резултатите от проучването дават насока на лекарите, лекуващи пациенти след прекаран инфаркт, че сърдечната рехабилитация трябва да се съсредоточи върху предотвратяването на исхемичен инсулт, съдова деменция и други сърдечносъдови заболявания, като повторен инфаркт или сърдечна недостатъчност, тъй като рискът от болестта на Паркинсон при тези пациенти е по-нисък, в сравнение с общата популация.

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/cardiologia/infarto-menos-riesgo-parkinson_6845

https://newsroom.heart.org/news/heart-attack-survivors-may-be-less-likely-to-develop-parkinsons-disease

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Норвежкият B2Holding разкритикува 10-годишната давност за дълговете

Във връзка с 10-годишната абсолютна давност за задълженията на физическите лица, заложена в измененията на Закона за задълженията и договорите и гласувана на второ четене в Комисията по правни въпроси в Народното събрание на 11 ноември, главният изпълнителен директор на норвежкия B2Holding, един от големите инвеститори в изкупуването на дългове […]