Правителството няма представа как да реагира на санкциите срещу руския петрол и се оплете като пате в кълчища

NetNews

Страхувам се, че правителството няма представа как да реагира на санкциите срещу руския петрол и се оплете като пате в кълчища. Всички бг правителства изпитват страх от противопоставяне на „Лукойл“, защото а/ могат да спрат да работят и да предизвикат срив на пазара на горива и б/ могат да активират профсъюзите в завода, които са много силни и няколко хиляди души да блокират пътища, и да тръгнат към София за сваляне на правителството.
Целият проблем идва от това, че правителството няма подготвен план за вземане под контрол на рафинерията, ако и когато ръководството на компанията саботира работата и нарочно не вкарва суров петрол под различни претексти. Няма кадри, няма паралелни екипи за контрол и пряко договаряне на доставки и опериране на завода. А това е изрично необходимо, тъй като е стратегическо предприятие на националната сигурност, което се намира под прякото ръководство на Кремъл. Знаем, че Лукойл в момента изпълняват преки указания на Путин. Шефът на Лукойл Алекперов се оттегли.
Не само че не променяме представителя на Борисов като представител на държавата, но и се огъваме пред заплахите на руското ръководство, което кара сегашната власт в лицето на Асен Василев да се „договаря“, вместо да „налага“ волята си.
Днес разбрах, че основната причина за недостига на дизел за и за факта, че е с 20 стотинки по-скъп от бензина, е обстоятелството, че рафинерията изнася по-голяма част от дизела към Турция /Истанбул – там цената е 2,70 лева за литър дизел/ и други пазари и така позволява репера на вътрешния пазар да е вноса, а не справедливата цена на изхода на рафинерията. В допълнение в тази „справедлива“ цена изобщо няма отстъпката за „Уралс“ спрямо „Брент“, да не говорим, че не трябва да има и оскъпяване за преминаване през Босфора.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Арсенал вади близо €60 млн. за белгиец

Арсенал е напът да си подсигури класиране в топ 4 на Висшата лига в този сезон, а това налага привличането на редица високопрофилни фигури през лятото, които да гарантират на клуба, че ще се завърне подобаващо в Шампионската лига през идната кампания. Една от големите цели се очертава да бъде […]