Правителството се справяло добре, БСП – факторът на стабилност в коалицията

NetNews

Правителството към момента се справя добре – БСП е факторът на стабилност в коалицията, коментираха  членове на Националния съвет на БСП преди днешния пленум, на който трябва да бъде дадена оценка за първите 100 дни на кабинета, предаде БТА.

Депутатът Александър Симов коментира, че по време на тези 100 дни управление е имало криза с цените на тока, инфлация, война в Украйна. На този фон правителството към момента се справя добре, сравнително успешно, винаги може повече, каза той.

Относно избора на управител на БНБ Симов посочи, че до последно от левицата ще се опитват управляващата коалиция да излезе с един кандидат за гуверньор на БНБ.

Според него БСП е показала здрав разум в коалицията.   

„Мисля, че сме в добра позиция от гледна точка на ситуацията, която се разви в тези 100 дни“, заяви Асен Гагаузов. Той посочи, че на правителството не е бил даден и един ден спокойствие, от гледна точка на кризите с инфлацията, цените на енергийните ресурси и войната. „Правителството все пак успя да преведе страната през зимните месеци без съществени проблеми. Има много неща , които трябва да бъдат направени и които съм сигурен, че ще направят“, каза Гагаузов.

Според него липсва известна координация в дейността на коалицията като цяло, но нейното разнообразие, а и късият срок от 100 дни, не предполагали „световни рекорди“.

За избора на управител на БНБ, Асен Гагаузов заяви, че трябват повече разговори, за да се вземе – ако не едното или другото, то трето решение. Той подчерта, че позицията на гуверньор на БНБ е изключително важна.  

Обратно мнение застъпи Калоян Паргов, общински съветник от групата на БСП. „Това правителство, за съжаление, в последните 100 дни влиза от криза в криза и от скандал в скандал“, посочи той. Паргов коментира, че не му се иска участието на БСП в управлението да бъде самоцелно, с оглед „лично оцеляване“. Паргов посочи, че БСП е с най-голям опит в коалицията, но, за съжаление, нямала този потенциал да бъде стабилизиращ фактор в управлението.

Паргов коментира още, че темите за Република Северна Македония и изпращането на въоръжение в Украйна са крайъгълен камък за оцеляване на това правителство. „Днес, на този пленум, трябва да прозвучат още един път „червените линии“, които БСП няма да пристъпи – а това са позициите за Република Северна Македония и неизпращане на оръжие в Украйна“, каза Паргов.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Шефът на НС: Има търкания в коалицията, но няма да се разпадне

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg Има търкания в управляващата коалиция, но не мисля, че те ще доведат до разпада ѝ, заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев пред bTV. Според него противопоставянето е най-вече заради кандидатите за управител на БНБ. Ако се стигне до оттегляне и на двете, напрежението безспорно ще […]