Празничният Гергьовден в Ямбол – програма

NetNews

Ямбол ще отбележи Деня на храбростта и празник на Българската армия 6 май със Света литургия, литийно шествие и военен ритуал.

Празникът ще започне в 8:00 часа с утринна служба в храм „Свети Георги Победоносец“ в квартал „Каргон“, след което ще продължи със Света литургия.

В 10:30 часа от храма ще тръгне литийно шествие с икона, в която е вградена частица от мощите на Св. Георги. В него ще участват представителна част от гарнизон Ямбол и Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие-1962“.

Всички граждани и гости на Ямбол са поканени да се включат в шествието, което ще започне от улица „Св. Георги“ и ще премине по улиците „Атанас Кратунов“, „Индже войвода“, „Георги Дражев“, „Цар Иван Александър“, площад „Освобождение“ и ще завърши на улица „Георги С. Раковски“ пред Община Ямбол.

Литийното шествие се провежда в Ямбол от няколко години по инициатива на Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архийерейски наместник на Ямболска духовна околия.

В 11:00 часа пред сградата на Община Ямбол ще започне тържественият ритуал за издигане на националното знаме и марш на представителни блокове от военните формирования на Ямболския гарнизон. Ще бъде отслужен Тържествен водосвет и молебен За здравето на българските воини от гарнизон Ямбол ще бъде отслужен благодарствен молебен.

След приключване на тържествения ритуал литийното шествие с иконата на Св. Георги ще се върне по същия маршрут до едноименния храм в кв. „Каргон“.

Ако метеорологичните условия позволяват, в небето над Ямбол ще прелетят и два самолета Су-25 от Авиобаза „Безмер“.

И тази година гражданите ще имат възможност да се поклонят пред иконата с мощите на светеца на 5 май преди вечернята, както и на самия Гергьовден в църквата „Св. Георги Победоносец“.

Шести май е Ден на отворени врати в Музея на бойната слава в Ямбол. От 10:00 часа до 16:00 часа всеки може безплатно да разгледа експозициите.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Биков: Заложници сме на коалиционни проблеми

Ние ще подкрепим нашето предложение за помощ за Украйна, защото то е прецизно и добре написано. За съжаление ние сме заложници на коалиционните трудности на управляващото мнозинство. Това заяви депутатът от ГЕРБ – СДС Тома Биков за Нова телевизия. Той определи предложението на ПП като “доста общо”: “Има три решения, […]