Пратеникът на САЩ в ООН ще посети южната граница на Турция със Сирия

NetNews

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд ще посети този уикенд южната граница на Турция със Сирия, през която се пренася така необходимата хуманитарна помощ за милиони сирийци в разкъсваната от война страна, съобщи Анадолската агенция.

Посещението на граничния пункт Джилвегьозю, разположен в окръг Хатай, който се намира срещу граничния пункт Баб ал-Хауа от сирийска страна, ще се състои от неделя до понеделник.

„Посещавам го, за да се информирам за ситуацията на границата, така че да съм в по-добра позиция да защитавам запазването на тази граница отворена и да настоявам за повторното отваряне на някои от границите“, каза Томас-Грийнфийлд в интервю за Анадолската агенция.

Джилвегьозю е единственият граничен пункт, през който се изпраща международна хуманитарна помощ за Сирия, а пунктът Баб ал-Хауа рискува да бъде затворен, ако Русия се противопостави на бъдещо подновяване на трансграничния мандат.

Томас-Грийнфийлд заяви, че запазването на граничния пункт отворен е в интерес и на Русия.

„Това не е само в наш интерес. В сериозен интерес е тази граница да остане отворена“, каза тя.

Дипломатът отбеляза, че миналата година САЩ са се вслушали в Русия и са подкрепили предоставянето на хуманитарна помощ на територията на Сирия, като добави, че помощта на територията на Сирия не може да задоволи всички нужди на сирийците, които според нея зависят от хуманитарната помощ на международната общност.

„Затова се надявам, че с руснаците ще постигнем споразумение, както направихме миналата година в Съвета за сигурност, за разширяване на тази граница, за да можем да продължим да предоставяме необходимата хуманитарна помощ на хората в Сирия“, каза Томас-Грийнфийлд.

Тя предупреди, че ако границата се затвори, хиляди нуждаещи се сирийци ще гладуват.

„Не мисля, че някой иска да види това да се случва. Така че аз съм съсредоточена върху успеха. Фокусирана съм върху целта да запазим тази граница отворена. Не мисля, че има някакво оправдание за затварянето на границата“, добави тя.

Посланикът на САЩ припомни посещението си на турската граница през юни миналата година, като заяви, че е видяла „такова наблюдение на тази граница, каквото не съм виждала никъде другаде по света“.

„Ако границата се затвори, не знаем какво ще премине през тази граница. Натискът ще бъде върху турското правителство да подкрепи тези усилия. И смятам, че е изключително важно ООН да продължи да управлява случващото се там“, добави тя.

По време на престоя си в Турция Томас-Грийнфийлд няма да посети Анкара. След посещението си на границата тя ще замине за Брюксел, където ще участва в среща за Сирия и ще проведе разговори с турски официални лица.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Фумио Кашида: Отговорът на света към Русия може да възпре Китай от предприемане на действия срещу Тайван

Японският премиер Фумио Кашида заяви по-рано тази седмица, че Япония не одобрява никакви опити за промяна на статуквото в Индо-тихоокеанския регион, особено в Източна Азия. Кашида каза още, че мирът и стабилността в Тайванския проток не са важни само за Япония, но са и от решаващо значение за международния политически […]