Превозвачите: Отложихме протеста, даваме две седмици на правителството

NetNews

"Ние винаги сме били готови за големи протести. Знаете, че сме ги правили в предходните години. Причината да отложим протеста сега е, че на срещата с вицепремиера и министър на социалната политика Гълъб Донев, на която присъства и министърът на транспорта Христо Алексиев, постигнахме конкретни договорки и бяха поети конкретни ангажименти. И в рамките на две седмици очакваме да има реални действия и да имаме представа как бизнесът ще продължи работата си. Това, което се разбрахме, е правителството да ни предложи варианти. Те поискаха две седмици срок, в който да ги обмислят и разработят",

Това каза председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова пред Bulgaria On Air.

Не всички искания на бранша обаче са икономически. Превозвачите настояват спешно да бъде решен проблемът с дългото чакане на граничните пунктове с Румъния и Турция.

"От гледна точка на липсата на кадри имахме две искания. Едното е за промяна на наредбата за условията и реда на командироване в чужбина, където искаме да бъдат вдигнати праговете на командировъчните, които плащаме на водачите, за да можем да сме конкурентни на парите, които предлагат европейските транспортни фирми. Държавата пое ангажимент, че сумите ще бъдат увеличени на между 50 и 100 евро на водач", уточни Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

Другото, за което настояват, е да бъдат скъсени сроковете за наемане на работници от трети страни. В момента, ако една фирма иска да назначи шофьор, са ѝ необходими поне 6 месеца. През това време водачът седи някъде и изчаква. А в Полша това изчакване е най-много три дни, стана ясно още от думите на Димитров.

Министрите са поели още един сериозен ангажимент към транспортните компании. НАП ще започне данъчни проверки на физическите лица, които осъществяват нерегламентирани превози, а не само на фирмите им.

Масово тези водачи нямат трудови договори и конкретно работно място, а генерират много приходи и имат множество микробуси на тяхно име.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Лошото време спира изтеглянето на заседналия кораб

Заради лошото време не се очаква да продължи работата по изтегляне на заседналия кораб край Камен бряг, предаде NOVA. Вчера първият опит завърши с провал. Заради големите вълни в района днес ще се извърши само укрепване на кораба, което да го предпази от обръщане. Във вторник 3 влекача направиха опит […]