Предизборни дебати: ГЕРБ, БСП и ДПС отхвърлиха идеята за коалиция

NetNews

Пореден предизборен дебат в ефира на NOVA. В студиото на „Здравей, България” представителите на листи Деница Сачева от ГЕРБ, Димитър Данчев от БСП и Джейхан Ибрямов от ДПС коментираха актуални теми и посочиха предизборните си обещания.

Кой трябва да управлява през следващия мандат?

“Нашата визитка са нашите резултати, които сме постигнали в рамките на този мандат – 20 процента увеличение на БВП, 40 на сто увеличение на минималната работна заплата и средната работна заплата, 70 процента увеличение на пенсиите, двойно увеличение на учителските заплати и над 300 хиляди запазени работни места по време на пандемията. Това са реални резултати. Нашето послание е „Работа, работа, работа”. Ние се занимаваме с работа, а не с обещания”, заяви Деница Сачева.

„Искаме да управляваме, защото ГЕРБ не се справят. За три мандата на ГЕРБ България продължава да е най-бедната страна в ЕС, с най-ниските доходи, с една от най-лошите системи на здравеопазване, с голям брой нефункционално неграмотни, които излизат от училищата, с най-мръсния въздух, с огромна корупция и с най-големи ограничения на медийната свобода. ГЕРБ показаха, че умеят да рушат държавността, но не са в състояние да направят необходимите секторни реформи. Само БСП е алтернатива на ГЕРБ и може да победи ГЕРБ. Имаме цялостна готовност за управление на страната с подготвени кадри и ясна и конкретна програма по сектори, която дава решение на проблемите на хората”, посочи Димитър Данчев.

„ДПС е доказала, че е партия на развитието и на идеите. Разбира се, вота ще го видим на 4 април. Това кой ще управлява ще го реши българският суверен. ДПС има една програма, която е наречена „Ускорено догонващо икономическо развитие” и тя е база за рестарт на държавността и търсене на консенсус между политическите сили за приоритетите на държавата. Каня и ГЕРБ, и БСП с техните програми да потърсим консенсуса за приоритетите държавата, за да може най-сетне България да излезе от калта. А кой ще управлява – това ще го решат българските граждани. Необходим е диалог – ако го намерим, то ще се сформира и съответното управление”, заяви Джейхан Ибрямов.

Предложения за справяне с пандемията

“Виждате, че много параметри на пандемията са непредвидими, поради това, че има различни щамове и проблеми с ваксините. Математическите модели са трудни за следване, защото непрекъснато дават отклонения. Това, което прави правителството е, своевременно да реагира и да се вземат мерки, които да са свързани като с опазването на здравето, така и със запазване на социално-икономическата обстановка в страната. Трудно е да се управлява, така че да бъде предвидимо. За самото правителство е трудно да предвижда всички рискове, но смятам че сме успели да намерим необходимия баланс”, заяви представителят на ГЕРБ.

„Трябва да се сложи край в хаоса на управлението на кризата и да се посочи ясно кой каква отговорност носи. ГЕРБ прехвърлиха отговорността за налагането на ограничителните мерки на кметове и на директори на училища, Оказа се, че всеки град може да взема самостоятелно решение за това какви мерки да налага. Няма анализ за това какъв е ефектът от въведените здравни и социално-икономически мерки”, заяви представителят на БСП.

„Ние разделяме кризата на два етапа. Първият – до лятото, и вторият – етапът на есента до зимата. Ако първият етап беше шокиращият етап за хората и обществото, факт беше, че благодарение на управлението на НОЩ здравната система успя да се справи. Когато обаче здравният министър иззе функциите му – това доведе до сериозни притеснения у българските граждани”, посочи представителят на ДПС.

Предложения в сферата на икономиката

“Винаги има какво да се направи по-добре. В този смисъл ние не живеем с чувство за това, че сме извършили всичко възможно и перфектно. Но смятам, че всички възможни мерки, които е можело да бъдат взети – по отношение на запазване на заетостта, са работещи мерки, които дадоха своя позитивен резултат. В рамките на Министерство на икономиката също бяха взето мерки за малките и средни предприятия и към този момент разплатените средства от двете министерства са в размер на над 2 милиарда лева”, заяви Деница Сачева.

„Икономиката е приоритет за БСП, защото без средствата, които се генерират в нея, няма работеща социална политика, здравеопазване и образование. За нас на първо място е грижата за хората и особено за най-уязвимите групи на обществото. Затова ще настояваме за гарантирано от държавата качествено и безвъзмездно здравеопазване, преизчисляване на всички пенсии, за перспективи за младите хора”, посочи Димитър Данчев.

„Въпросът за икономиката за нас е също толкова сериозен, колкото и този за COVID кризата. Необходима е ясна и категорична оценка на експертите какво трябва да се направи, в каква последователност и в какви срокове. За сега е ясно едно – без пълна ваксинация не може да се направи нищо. Затова казваме, че трябва да се организира масова ваксинация”, заяви Джейхан Ибрямов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Акциите на Volkswagen скочиха с почти една трета след обещанията да изпреварят Tesla до средата на десетилетието

Акциите на Volkswagen AG демонстрираха най-висок ръст през последните десет години. Това се случи след няколко брифинга, по време на които концернът говори за плановете си да свали Tesla от лидерската позиция на пазара на електрически превозни средства. Така стандартните акции на VW повишиха стойноста си с 29%. Причината е, […]