Преди потопа: Глетчерите се топят с невиждана скорост

NetNews

Разтопяването на глетчерите в световен мащаб в последните 20 години сериозно се е увеличило. Това става ясно от изследване, публикувано в научното списание Nature. Докато в периода 2000-2004 г. средно са се разтопявали 227 милиарда тона лед всяка година, между 2015-2019 тази стойност е нараснала на 298 милиарда тона.

Почти всички глетчери са засегнати

Според авторите на изследването процесите на топене са засегнали почти всички 220 хиляди глетчера на Земята. Едва няколко стотин от тях са под постоянно наблюдение. "Има много региони, за които не знаехме как се развиват", казва Ромен Хугонет, водещ автор на публикацията и изследовател в Технологичния университет в Цюрих и университета в Тулуза. По време на своята работа Хугонет и колегите му анализират половин милион сателитни снимки. По този начин те успяват да създадат "първата пълна инвентаризация на топенето на глетчерите в света". Част от силно засегнатите глетчери се намират в Алпите, Исландия, Хималаите и Аляска.

Топенето може да компенсира липсата на вода в някои региони

Заключенията от изследването съвпадат с оценките на Междуправителствена експертна група по климатични промени (IPCC), но са много по-конкретни, казва Хугонет. Това се отнася по-специално за ефектите от топенето на ледниците върху повишаването на морското равнище. Над 20 процента от него се дължи на топенето на глетчерите. Новите по-точни данни също могат да помогнат при създаването на стратегии за адаптация в гъсто населени райони, където глетчерите играят важна роля в земеделието и водоснабдяването, обяснява Хугонет. Топящите се ледници могат да компенсират недостига на вода в някои региони като Индия и Андите. Но това е само краткосрочно решение.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Разпети петък е!

Велики петък (Разпети петък) е денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие (дори вода). В петък Вярата повелява […]