Предлагат ефективна съдебна защита при европейската заповед за арест

NetNews

Министерството на правосъдието предлага да се въведе ефективна съдебна защита при издаването на европейска заповед за арест (ЕЗА), съобщиха от ведомството. До измененията се стигна след заявление на Съда на Европейския съюз (СЕС) по запитване на британски съд по повод на ЕЗА, издадена от прокуратурата в Свищов. Днес проектът беше публикуван за обществено обсъждане.

Така законопроектът предвижда създаването на нов член в закона, който въвежда задължение прокурорът по делото да внесе искане пред съответния първоинстанционен съд за вземане спрямо обвиняемия на мярка „задържане“ с цел издаване на ЕЗА. Произнасянето на съда е в тридневен срок от получаване на искането в открито заседание, с участие на прокурора и защитника на обвиняемия, като съдът проверява законосъобразността и пропорционалността на издаването на Европейската заповед за арест.

Второто ниво на защита се въвежда с предложения текст на нов член, който урежда приемането на лицето от изпълняващата ЕЗА държава членка на ЕС, както и задълженията на прокурора след като лицето пристигне на българска територия. След приемане на лицето, прокурорът незабавно внася искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ от съответния първоинстанционен съд.

В рамките на това производство вече доведеното в България обвиняемо лице и неговият защитник могат да оспорят законосъобразността и пропорционалността на издадената от прокурора заповед. По този начин се гарантира правото на обвиняемия да се защити лично срещу предприетите спрямо него действия от страна на прокуратурата по принудителното му довеждане.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

В Египет скоро започва строителството на първата атомна централа

Управлението за регулиране на ядрената и радиологична безопасност на Египет издаде разрешение за изграждането на първи енергоблок на АЕЦ „Ел Дабаа“ и строителството на първата атомна електроцентрала в страната скоро може да започне. Тя ще бъде построена от „Росатом“ в град Ел Дабаа, провинция Матрух, на брега на Средиземно море, […]