Предлагат изграждането в Ямбол на завод за преработка на кожи по немски образец

NetNews

В Ямбол да се изгради завод за преработка на кожи от едър и дребен рогат добитък – тази идея на ректора на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков е обсъдена по време на посещението в провинция Саксония, във FILK Фрайбург – изследователски институт за кожи и кожени изделия. Амбициозният проект може да се осъществи с участието на Факултета по техника и технологии в Ямбол към Тракийския университет и специалистите на FILK институт.

В германската изследователска организация близо 20 години работи българката Антоанета Тромер, която в презентация е показала съвременни технологии и е приела инициативата за съвместна дейност, както и да изнесе цикъл от лекции пред студентите в Ямбол.  

Вградени сензори, вградени електроди и наночастици в текстилни влакна, супер модерни машини и иновации в текстилната индустрия – това бе представено на българските учени, предприемачи и представители на общини в Саксонския текстилно-изследователски институт, който се намира в град Кемниц. В института се разработват технологии още за рециклиране на техническия текстил, дигитализация на работните процеси, тестване и сертифициране на лични предпазни средства и геосинтетика.

В проекта futureTEX – бъдещ модел за традиционните индустрии в четвъртата индустриална революция, институтът работи с партньори за разработване на визии и модели за бъдещето на текстилната индустрия. Сред тях може да се включат и учени от специалността „Дизайн, технология и мениджмънт на модната индустрия“ от Факултета за техника и технологии в Ямбол. Тази възможност беше обсъдена по време на срещата в Индустриалната търговска камара на гр. Кемниц, в която са представени фирми, работещи в сферата на текстилната индустрия, сензорните технологии, структурните промени в лигнитните региони и концепциите за възобновяема енергия.

Източтик: infoz.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бус се заби в дърво, зад волана - неправоспособен

Двама мъже пострадаха тежко при катастрофа по третокласния път Разград – Исперих малко след 3 часа през нощта. Бус, управляван от 25-годишен неправоспособен водач от исперихското село Подайва, се е ударил в крайпътно дърво и се е преобърнал на пътното платно. Двама мъже са пострадали тежко. Шофьорът е с травма […]