Намерение на кмета Ревански за продажба на част от м. Ормана разбуни духовете в Ямбол

NetNews

Кметът на Ямбол Валентин Ревански възнамерява да продаде на частен инвеститор част от защитената и емблематична за града местност „Ормана”. Става въпрос за бившата Конна база, която е публична общинска собственост. Това е видно от внесеното от кмета предложение в общинския съвет, с което се иска имотът да се преобразува от публична в частна общинска собственост именно с намерението да бъде продаден. То предизвика бурни реакции в публичното пространство и вече няколко дни е предмет на дискусии сред гражданите.

Теренът е с площ от 22 000 кв. м., като на него има и 5 сгради. Според Общия устройствен план на Ямбол, имотът е разположен извън границите на населеното място, представлява урбанизирана територия, предвиден е за спортни дейности и попада в защитена зона на екологична мрежа Натура 2000. В мотивите на предложението е посочено, че назад във времето имотът не се е ползвал по предназначение, а от 2014 г. е освободен от стопанисвалия го дотогава ОСК „Тунджа”. Същевременно в регистъра на спортните дейности на община Ямбол нямало вписан клуб с предмет на дейност конна езда и този тип спорт не се развивал на територията на общината.

Кметът Ревански посочва, че на 10.03.2021 г. е постъпило инвестиционно намерение от „Хаус Хевънли Плейс” ЕООД, с което дружеството заявява своето намерение за закупуване и доизграждане на конната база. Фирмата има опит в изграждането на такива обекти, пише в предложението. През 2018 г. тя е закупила конната база в с. Кабиле, извършен е цялостен ремонт и понастоящем се ползва за отглеждане на коне и конен спорт. Собственик на дружеството е ямболският бизнесмен Христо Христов, който притежава още фирма за бързи кредити и заложни къщи.

Според градоначалника, от изложеното е видно, че имотът е престанал да има предназначението на публична общинска собственост, поради което предлага преобразуването ѝ в частна, за да бъде продаден теренът. Съгласно Закона за общинската собственост това може да стане с мнозинство две трети от общия брой на съветниците. Заседанието на ОбС е насрочено за 22 април, когато ще се реши бъдещето на конната база и на тази част от „Ормана”. Ако предложението на кмета бъде прието, по закон следва изготвянето на пазарна оценка и обявяване на търг за продажба на базата, които също трябва да бъдат гласувани от ОбС.

Цялото предложение, внесено в ОбС – Ямбол можете да видите тук.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Отиде си един от най-уважаваните специалисти в спорта у нас

Българският футболен съюз с прискърбие съобщава, че на 72-годишна възраст ни напусна изтъкнатият български футболист и деятел доц. д-р Богомил Симов. Един от най-уважаваните специалисти в спорта у нас има над 500 мача и над 100 гола в професионалния футбол с екипите на Миньор (Перник), Родопа (Смолян), Академик (София) и […]