„Предстоят трите най-тежки месеца“: локдаунът в Германия ще бъде удължен

NetNews

„Заради все още твърде многото случаи на зараза с коронавируса е необходимо удължаване на ограниченията“, заяви германският здравен министър Йенс Шпан. Интензивните отделения са пълни с пациенти, заболели от COVID-19, поради което броят на заразите трябва да бъде не само намален, но и задържан на ниско ниво продължително време, каза още Шпан и добави: "Това е по-добре, отколкото да избързаме с разхлабването на мерките и само броени седмици по-късно отново да бъдем изправени пред трудни въпроси“.

Настойчив призив за удължаване на ограниченията отправи и здравният експерт на Социалдемократическата партия Карл Лаутербах. „Предстоят ни трите най-тежки месеца от началото на пандемията, с висок брой заразени и починали“, каза той пред „Райнише пост“. Според него, благоприятни промени можем да очакваме едва от април нататък – в резултат от по-хубавото време и повечето налични ваксини.

До края на януари?

Категорична позиция заема и баварският министър-председател Маркус Зьодер. Според него, ограниченията трябва да бъдат удължени с още три седмици – до края на януари. Министър-председателят на Тюрингия Бодо Рамело също смята, че удължаването на локдауна трябва да е поне до края на януари. Той дори се обяви за допълнително затягане на мерките – например ограничаване на придвижванията на хората в радиус от 15 километра около населеното им място.

Други силно засегнати от коронавируса провинции също пледират за запазване на ограниченията до края на януари. По-слабо засегнатите предпочитат удължаването да не е с повече от две седмици.

В очакване на решението

Докога да бъдат удължени ограниченията – това ще бъде решено във вторник от канцлерката Ангела Меркел и министър-председателите на германските провинции. Един от основните въпроси е как да се подходи с училищата и детските градини. По думите на Зьодер: „От гледна точка на високия брой заразени би било безотговорно учителите и учениците да се върнат в училище“.

На 22 декември в Германия бе регистриран пик в броя на новозаразените на 100 000 души в рамките на една седмица. Тогава този показател достигна 197,6. Тази неделя той възлизаше на 139,6, но между отделните провинции има много големи разлики: най-нисък е показателят в Шлезвиг-Холщайн (77,4), а най-висок е в Саксония (329,7).

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рецепта за вечеря: Пълнени картофи с кайма

Със сигурност тази рецепта ще се хареса на заетите домакини, пише actualno.com. Необходими продукти: 600 гр. картофи 250 гр. свинска кайма 70 гр. лук 50 гр. заквасена сметана 50 гр. кашкавал 2 дафинови листа сол и черен пипер – на вкус Начин на приготвяне: Измийте добре картофите. Ако желаете да […]