Президентът: Административните съдилища са гарант за развитието на правовата държава

NetNews

От създаването си до днес административните съдилища се превърнаха не само в защитник на правата и законните интереси на гражданите и техните организации, но са и гарант за развитието на добрата администрация и на правовата държава, в която всевластен е само законът. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към участниците в научна конференция, посветена на 110-ата годишнина от създаването на Върховния административен съд и 15-ата годишнина от създаването на 28-те административни съдилища на територията на България.

Можем само да се гордеем с далновидността на нашите предци, които още през 1912 г., въпреки трудния исторически период, прозряха, че държавното управление е неразривно свързано със законосъобразността на неговото упражняване и съвсем естествено тази идея устоя предизвикателствата на времето, посочи президентът. По думите на Румен Радев, развитието на административното правосъдие означава развитие на държавността.

„В последните нелеки години, в които неведнъж сме били свидетели на блокаж на държавните институции, именно административните съдии продължаваха неотклонно да следват своята мисия и да връщат доверието на българските граждани в държавността“, заяви Румен Радев. В приветствието си той подчерта също, че в редица международни класации качеството на работата на институциите все повече се утвърждава като водещ фактор за привличане на преки чуждестранни инвестиции. Президентът поздрави административните съдии и за това, че благодарение на професионализма и всеотдайността им България е на водещите позиции по бързина на съдебния процес в административното правораздаване. „Този факт ни дава увереност и надежда, че България има потенциал да заема своето достойно място в европейското семейство“, допълни президентът.

По време на форума днес в София председателят на ВАС Георги Чолаков връчи на държавния глава почетния знак на съда.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Путин: Руската икономика устоя на западните санкции

Руският президент Владимир Путин днес произнесе реч на Международния икономически форум в Санкт Петербург, в която заяви, че икономика на Русия е устояла на западните санкции, наложени след навлизането на Москва в Украйна, предаде Ройтерс. „Нищо няма да бъде както преди в глобалната политика“, предупреди той и обвини САЩ, че […]