Президентът: България се стреми към привличането на повече инвестиции от САЩ в иновациите и информационните технологии

NetNews

България се стреми да привлече повече инвестиции от САЩ в областта на информационните технологии и иновациите. САЩ е един от технологичните лидери в света и успешните двустранни партньорства в сферите с висока добавена стойност следва да бъдат надградени. Това заяви президентът Румен Радев на среща с делегация от Конгреса на САЩ, водена от сенаторите Бен Кардин и Роджър Уикър и конгресмен Джо Уилсън. Разговорът се проведе в рамките на Шестата Среща на върха на Инициативата „Три морета“. Българският държавен глава е домакин на международното събитие, в което участват президенти и ръководители на делегации от 12-те държави участнички от ЕС и стратегическите партньори – САЩ, Европейската комисия и Германия. Форумът се провежда на 8 и 9 юли в Националния дворец на културата в София.

Представителите на Конгреса изразиха пред българския държавен глава последователната подкрепа на САЩ за „Три морета“, включително за Инвестиционния фонд на Инициативата. Те откроиха и приноса на „Три морета” за енергийната диверсификация в региона и за развитието на инфраструктурната свързаност между страните от Централна и Източна Европа, което има своето значение за устойчивото развитие на обединена и просперираща Европа.

Двустранното партньорство в борбата с корупцията, също бе обсъдено по време на срещата. Наложените от САЩ санкции по Глобалния закон „Магнитски“ на български граждани и компании са ясен знак в подкрепа на стремежа на гражданското общество за постигане на реални резултати в утвърждаването на върховенството на правото, подчерта президентът Радев. „Корупцията е враг на добрите управленски практики и на демокрацията“, изтъкнаха представители на Конгреса на САЩ. Те поставиха и въпроса за състоянието на медийната среда в България, която в международната класация на „Репортери без граници” за медийна свобода заема 112-о място. По думите на държавния глава, свободата на медиите е един от фундаментите на демокрацията и е необходимо пълното изсветляване на финансирането на медиите в страната, особено по отношение на получаваните средства от държавни институции и по линия на европейските фондове. Съществува пряка зависимост между високите нива на корупция в дадена страна и липсата на медийна свобода, подчерта още президентът.

Двустранното партньорство в сферата киберсигурността и отбраната също бе обсъдено по време на срещата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

15-годишна със СПИН почина от свръхдоза в София

Непълнолетно 15-годишно момиче е починало в квартал „Орландовци”. Сигналът за инцидента е подаден около 23:50 в четвъртък, предаде News24sofia.eu. Детето било болно от СПИН. Издъхналото момиче е 15-годишната С.А.. Тя била настанена в Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ). Преди няколко дни е избягала от центъра и е била […]