Президентът на Румъния обяви, че започва ускорен процес на модернизация на румънската армия

NetNews

Румънският президент Клаус Йоханис заяви в послание по повод Деня на сухопътните войски, че румънската армия ще започне ускорен процес на модернизация на оборудването си в контекста на настоящата война в Украйна. Йоханис припомни също, че от 2023 г. разходите за отбрана ще се увеличат от 2 процента на 2,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщава телевизия Диджи 24.

Сухопътните войски играят важна роля за повишаване на оперативните способности на нашата армия, което изисква постоянни и продължителни усилия за интензивно и ефективно обучение на военните части в сложни условия, включително в съюзническа среда. Ще бъде предприет ускорен процес на модернизация на въоръжението, за да могат да се изпълняват успешно и най-сложните мисии, посочи в посланието си Клаус Йоханис. По думите му сухопътните войски са една от най-важните категории сили на румънската армия и имат съществена роля в осигуряването на отбраната и сигурността на страната.

„(…) Намираме се в сложен контекст на сигурност, породен от въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна, и затова са необходими допълнителни специални мерки със строго отбранителен характер“, заяви президентът на Румъния.

Държавният глава припомни и решението, взето на срещата на върха на НАТО на 24 март, за създаване на бойна група на НАТО в Румъния.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Стефка Костадинова: Започвам дело срещу шведския журналист!

„Когато бях спортистка не ми е липсвал семейния уют по време на празниците, но впоследствие видях колко неща съм пропуснала“. Това каза в ефира на Нова телевизия олимпийската шампионка, многократен световен и европейски шампион и председател на Българския олимпийски комитет – Стефка Костадинова. Олимпийската ни шампионка подчерта, че успехите в […]