Президентът на Украйна национализира „Мотор Сич”

NetNews

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приведе в сила решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна относно защитата на самолетостроенето. Това се казва в указа, публикуван на уебсайта на президента, съобщава РИА Новости.

Да се ​​приведе в сила решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна от 11 март 2021 г., нареди държавният глава на Украйна. Указът се отнася до мерки, които целят „защита на националните интереси на държавата в областта на авиационните двигатели”.

„Мотор Сич” е един от най-големите производители на двигатели за самолети и вертолети в света. Това е и единственото предприятие в Украйна, което произвежда двигатели за самолети и хеликоптери, както и индустриални газотурбинни инсталации.

Постановлението не посочва за какви решения става въпрос, а също така не посочва и предприятията, които се отнасят до постановлението. В същото време в рамките на тази дискусия беше решено „Мотор Сич” да бъде върната в държавна собственост. През 2016 г. китайски инвеститори придобиха 56 процента от акциите на компанията, но по-късно съдът ги арестува по искане на СБУ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Отиде си светилото в дерматологията проф. Мария Балабанова

Почина авторитетната дерматоложка проф. Мария Балабанова. Тъжната вест съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. "Отиде си един голям професионалист, който ни даваше верните отговори, за да поставим точната диагноза. Проф. Мария Балабанова беше епоха в патологията на кожните болести. Загубата за лекарската гилдия и за българската медицина е огромна. […]