Преименуваха картина на Дега: „Руски танцьорки“ станаха „Украински танцьорки“

NetNews

Националната галерия в Лондон промени името на картината на известния френски импресионист Едгар Дега от „Руски танцьорки“ на „Украински танцьорки“, съобщава The Guardian, цитиран от Дир.бг.

Медията посочва, че решението на галерията накарало и други културни институции да се замислят за „мързеливите интерпретации или погрешното слагане на етикети на украинското изкуство“.

Украинци са сигнализирали в социалните мрежи, че на картината всъщност има танцьорки, които в косите си имат панделки в жълто и синьо – националните цветове на Украйна.

След сигналите на украинските граждани Националната галерия в Лондон е взела решението да промени името на творбата на Дега, която е от началото на 20-и век и в момента не е сред изложените експонати. Френският импресионист е създал картината след представление на балерините в Париж, което е успял да гледа в края на живота си.

„Наименованието на тази картина е било обект на дълги години дискусии, които са отразени в научните трудове. През последните месеци имаше по-голям фокус върху произведението именно заради ситуацията в Украйна. Смятаме, че това е подходящ момент да актуализираме името, за да е отразена по-добре темата на картината“, отбелязва говорител на Лондонската галерия.

След приветстващите решението е и Мария Кашченко – родената в Украйна основателка и директорка на Art Unit, който представя нови художници, включително 21 украински творци.

„Разбирам, че терминът руско изкуство се превърна в лесен общ термин, който беше полезен, но сега е наистина важно нещата да се променят. Като украинка в миналото имаше моменти, когато ме наричаха рускиня, а украинското наследство беше описвано като руско“, споделя Кашченко.

Критиката към културните институции на Обединеното кралство идва и от Олеся Хромейчук, директор на Украинския институт в Лондон.

„Всяко пътуване до галерия или музей в Лондон с експонати на изкуството или киното от СССР разкрива умишлено или просто мързеливо погрешно тълкуване на региона като една безкрайна Русия; точно както би искал да го види настоящият президент на Руската федерация“, заявява Хромейчук миналия месец в немското списание Der Spiegel.

Пред The Guardian Националната галерия е съобщила, че продължава проучването на експонатите си и че ако се наложи, и друга творба може да претърпи промяна на името си.

Говорителят посочва, че галерията е отворена към коментари на ценители на изкуството, които могат да помогнат за работата ѝ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кари Лам напуска поста си в Хонконг и политиката

Снимка: БГНЕС По-рано днес управителят на специалния административен район Хонконг Кари Лам заяви, че ще се оттегли през юни, слагайки край на петгодишен мандат, при който протестите за демокрация бяха смазани, а строгите ограничения на пандемията доведоха бизнес центъра до международна изолация, предаде Асошиейтед прес. Слагайки край на продължилите с […]