Пренесоха позлатения първи саркофаг на Тутанкамон в Големия египетски музей

NetNews

Първият и най-голям саркофаг на Тутанкамон е пренесен от Египетския музей на площад “Тахрир” в Кайро в Големия египетски музей в Гиза, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата.

Безценният артефакт е поставен в залата, посветена на момчето фараон, където за пръв път ще бъдат изложени на едно място близо петте хиляди предмета от гробницата му, съобщи БТА.

Галериите с площ 7200 квадратни метра, които са посветени на древноегипетския владетел, са оборудвани с най-модерните технологии за експониране на артефакти с автоматичен контрол на температурата, влажността и осветеността.

Разглобяването и транспортирането е продължило осем дни, обясни генералният директор на Големия египетски музей Атеф Мофтах. Саркофагът е разглобен на двадесет части и всяка от тях е опакована поотделно.

Саркофагът е първият предмет, видян от откривателите на съкровището на Тутанкамон в гробницата му в Долината на царете в Луксор. Той е направен от украсено с позлата и дърворезба дърво.

Почти всички предмети от съкровището на фараона са реставрирани и подредени в Големия египетски музей, информира заместник-министърът на туризма Ел Тайеб Абас. Преди няколко месеца в новия музей бяха пренесени четвъртия, третия и втория саркофаг на фараона.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Божидар Божанов разкри как да се спрат "чадърите" над нарушители

Министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов с предложение към МВР как родните пътища да станат по-безопасни, контролът по-ефективен, а „чадърите“ над нарушители да престанат. Идеята си министърът на Е-управлението публикува в неделя в личния си facebook профил и среща вълна от стотици положителни реакции. „В петък изпратих писмо […]