Препоръчва се четвърта доза срещу COVID-19 при хора над 80 г.

NetNews

При лицата над 80-годишна възраст данните за степента на намаляване на защитата след приложена първа бустер доза все още са ограничени, но поради уязвимостта на тази възрастова група, по-слабия имунен отговор към ваксинацията и по-високия риск от тежко протичане на заболяването може да се приложи втора бустер доза, при интервал от 4 месеца поради наличните данни за безопасността и ефикасността на този период.

Това се посочва в съвместно изявление на Европейската агенция по лекарствата (EMA) и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). В него се препоръчва прилагането на четвърта доза иРНК ваксина на имунокомпрометирани лица да стане част от текущите кампании за ваксинация поради възможен субоптимален имунен отговор на приложени вече ваксини срещу COVID-19.

Още по темата

5 апр 2022 13:38

59

2 апр 2022 16:28

153

2 апр 2022 09:55

64

Двете агенции отчитат наличните към момента данни и не изключва потенциална необходимост от допълнителни бустерни дози при някои или всички възрастови групи. Това изявление не трябва да се тълкува като регулаторно решение по отношение на промени в продуктовата информацията за ваксините, съобщиха от МЗ.

Препоръките по отношение ваксинацията срещу COVID-19 се изготвят от здравните власти на всяка една държава членка на ЕС.

Възрастните хора, както и всички други, чиито защитни сили са отслабени, са с повишен риск от тежко протичане на COVID-19 и последващи усложнения за здравето. При тях вероятността да се наложи болнично лечение (в т.ч. и интензивни грижи) е значително по-голяма.

Хората над 60-годишна възраст са по-склонни да се разболяват и да боледуват тежко, защото с напредването на възрастта имунната система отслабва и все по-трудно реагира на външни атаки (каквато в случая се явява коронавирусът SARS-CoV-2). От друга страна, болшинството от възрастните хора страдат от хронични и други основни заболявания – фактор, допринасящ за тежкото клинично протичане на COVID-19.

Затова Министерството на здравеопазването препоръчва хората над 60-годишна възраст и приоритетно тези, страдащи от болести на обмяната като диабет и/или затлъстяване, от хронични кардиологични, белодробни, чернодробни, бъбречни и други заболявания, да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано. Това остава най-ефективният метод за превенция на тежко протичане на болестта, включително и при варианта Омикрон.
 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Лекарите вече дават е-направления за преглед при специалист

Снимка: БГНЕС Общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболничната помощ вече имат възможност да издават електронни направления за всички медико-диагностични дейности. Те заместват изцяло хартиените еквиваленти, които се използваха до този момент. Експертите на „Информационно обслужване“ АД внедриха в Националната здравно-информационна система (НЗИС) всички над 900 кода за различните изследвания и […]