Преференциите доведоха до изненади: Сериозни размествания в листите на партиите след вота

NetNews

Пренареждане на политическите партии, но и пренареждане на листите. Преференциалният вот ще изпрати в 45 Народно събрание кандидати от по-задни места. Изненадващите рокади са в цялата страна.

Три са новите партии в парламента, а най-сериозни размествания се очертават за една от тях –„Демократична България”. В трите софийски района и Варна са само две от местата, където преференциите разместиха първоначалната подредба, съобщи Нова ТВ.

И ако в БСП имаше неписано правило, че е трудно листите да се разместят, това вече в факт. В 24-ти избирателен район, 7-мият става втори и така ще стане депутат.

В ГЕРБ размествания има в редица градове – Пазарджик, Хасково, Пловдив. А най-яркият случай е от Благоевград, където последният 22-ри в листата Стефан Апостолов за втори път ще бъде депутат, благодарение на преференциите.

Три са новите партии, които ще влязат в парламента. Преференциите обаче объркаха предварителните сметки кои кандидати да седнат на депутатските банки.

„Преференциалният вот е показвал, че няма нищо невъзможно и кандидати известни и медийни личности преминават напред. Най-вече разместване в преференции има при коалиции”, казва социологът Светлин Тачев.

Такъв е случаят с „Демократична България”. В 24-ти избирателен район водач си остава Владислав Панев. Високият брой преференции отрежда второ място за Иво Мирчев, трето за бившия лидер на СДС Мартин Димитров, които изместват Цецка Бачкова и Стефан Тафров, които бяха втори и четвърти.

„Това е едно от големите предимства на гласуването с преференция и ние го поддържаме и стимулираме. Това ние сме го на наблюдавали на всички избори и дава право вътре сред самите кандидати за депутати да има състезание на идеи”, казва Иво Мирчев.

В същия район, но в листата на БСП, седмият – Борис Цветков измества вторият Димитър Данчев, който беше депутат в предходния парламент, но този път няма да влезе.

„Аз се радвам, че този път не съм ги разочаровал”, казва Цветков.

От последното 22-ро място в листата на Благоевград, Стефан Апостолов се изстрелва директно на жълтите павета. Събраните над 9 хиляди преференции му гарантират втори депутатски мандат.

И докато правят сметки, партийните централи чакат и окончателните резултати от ЦИК.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Русия коментира възможността Украйна да влезе в НАТО

Присъединяването на Украйна към НАТО само ще задълбочи кризата в югоизточната част на страната, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В същото време лидер на руска парламентарна партия призова Москва да признае независимостта на самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република, предаде БНР. Коментарът на Песков дойде в отговор на изявлението […]