Приходите от нощувки в София спаднаха със 79 млн.лева

NetNews

София е свила приходите от нощувки със 79 млн. лв. за първите девет месеца на 2020 г. в сравнение със същия период миналата година. Това сочи доклад "Икономическите ефекти от COVID-19 и потенциалът за растеж на София" на Института за пазарна икономика по поръчка на по поръчка на Столичната агенция за инвестиции.

От него става ясно, че спад в приходите от нощувки има през всички месеци на годината, изключвайки предкризисните януари и февруари. Най-значителен е спадът през май с 14,5 млн. лв. по-малко спрямо същия период на предходната година, а през останалите месеци спадът е с по 8-10 млн. лв.

В доклада се посочва, че второто тримесечие на годината е период на почти пълно прекратяване на самолетните пътувания в цяла Европа и летище София не прави изключение. В месеца на най-тежки ограничения спадът в пътниците, преминали през аерогарата е с 94% спрямо предишната година – до едва 34 хиляди души. В периода след май се наблюдава постепенно възстановяване на пътникопотока, но дори и през летните месеци броят на обслужените пътници е с 50-60% по-нисък от същия период на 2019 година.

На базата на данните за октомври и ноември се прави заключение, че са налице всички обстоятелства през зимата на 2020 г. да очакваме нов спад – особено предвид въвеждането на нови ограничения в много европейски страни, в това число в България. Също така се казва още, че в по-общ план възстановяването на туристическата дейност в София вероятно ще отнеме поне няколко години.

От доклада става ясно, че дори в условия на пандемия и безпрецедентна криза пазарът на труда в София се доказва като гъвкав и устойчив на външни шокове.

"По данни на Агенция по заетостта между началото на февруари и края на ноември 2020 г. в София са регистрирани общо 42 хиляди нови безработни, а постъпилите на работа за същия период са 24 хиляди при общ брой на наетите лица през 2019 г. от над 750 хиляди. Почти всички загубени работни места са в периода на извънредното положение (13 март – 13 май 2020 г.), когато в страната са въведени най-строгите ограничителни мерки. След пролетта на 2020 г. се наблюдава спад в броя на безработните", се посочва в документа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Милан иска под наем футболист на Барселона

Милан проявява сериозен интерес към халфа на Барселона Рики Пуч. „Росонерите“ искат да вземат таланта на каталунците под наем през януари. Според „Скай Спорт“, вече са стартирани преговорите за 21-годишния футболист. Той получава малко игрово време от Роналд Куман на „Камп Ноу“ и е поискал да заиграе като преотстъпен. Милан […]