Проверка на здравните власти: Шеф на държавна болница получил близо 1 млн. лв. за три години

NetNews

Директор на столична болница неправомерно е получил близо 1 милион лева за изминалите три години. Това показва проверка на здравните власти. Според здравното ведомство става дума за проф. Генчо Начев – ръководител на столичната „Св. Екатерина“.

85% от изплатените възнаграждения по граждански договори са изплащани на директора на „Св. Екатерина“, съобщиха днес здравните власти. Или това е по около 200 хиляди лева годишно. Сред другите констатирани нарушения са липса на система за финансов контрол, както и прескачане на процедурите за обществени поръчки при закупуване на медицински изделия. В отговор директорът на „Св. Екатерина“ заяви, че откакто е поел ръководството болницата е имала дълг от 10 милиона лева, а към момента здравното заведение няма и една стотинка просрочени задължения.

В периода на проверката – от 2019-та до април 2022-ра – 85% от всички изплатените суми по граждански договори в „Св.Екатерина“ са изплатени на директора – проф. Генчо Начев, показва проверката на Министерство на здравеопазването. Или това са суми между 100 и 300 хиляди лева годишно, разказват от Нова телевизия.

„Общата сума е 952 000 лева. Тези граждански договори са сключени за извършване на медицински услуги, ръководител на екип за извършване на операции на пациенти със сърдечни заболявания, направили избор на екип. Той е гласувал сам за себе си за сключването на тези договори“, заяви доц. Васил Пандов, началник на кабинета на здравния министър.

Тези възнаграждения са взимани отделно от заплатата на Начев като ръководител на лечебното заведение. „Средно месечно е получавано 22 хиляди по тези граждански договори, докато основната месечна заплата е била 1 700 за началник на клиника или директор“, посочи Пандов.

В писмо до медиите проф. Начев заяви, че посочените суми са средства от пациенти, които му имат доверие и изявяват желание да ги оперира. Като за тази дейност има разрешение от министъра на здравеопазването и всичко е съобразено с изискванията на наредбата за достъпа. По думите му болницата се управлява според правилата и няма пресрочени задължения, но все пак пожелава успех на новото ръководство.

От здравното министерство обаче не дадоха отговор ще бъде ли сменен от поста. „В медиите има една масирана кампания за елитните качества на редица лекари, включително и проф. Начев. Тук ние не коментираме дали са елитни лекари, колко са доволни техните пациенти, а какви са като ръководители на лечебни заведения. За кадровите промени ще бъдете своевременно информирани“, заяви здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова.

Сред другите проверени лечебни заведения с открити сериозни нарушения е и болницата в Сливен. През февруари родители сигнализираха, че малки деца са държани вързани часове наред. Проверка 3 месеца по-късно показва, че практиката продължава.

„През деня децата, които са „фиксирани“ са само тези, на които им се правят вливания. Вечерта се връщат инспекторите и отново откриват отново децата вързани по този начин. Измъчване на новородени деца в българско лечебно заведение“, потвърди Пандов.

Общо направените проверки в лечебни заведения у нас са 64. Нарушения са открити и в други болници, като част от тях ще бъдат дадени на прокуратурата, съобщиха здравите власти. От одита става ясно и че към днешна дата задълженията на държавните болници възлизат на 600 милиона лева.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Фон дер Лайен гарантира европейската подкрепа за Украйна

Европейската комисия предложи да бъде отпуснат първия транш от 1 млрд. евро от пакета за макро-икономическа помощ за Украйна в общ размер от 9 мрлд. евро, предаде БНР. Той бе оповестен от Комисията в средата на май и подкрепен от европейските лидери на последното им заседание през юни. След като […]