Продажбите на видеоигри намаляват за първи път от години

NetNews

Продажбите на видеоигри се очаква да отчетат годишен спад за първи път от години, след като секторът, отбелязал бурен растеж в периода на пандемията, сега е изправен пред мрачни перспективи за рецесия, информира Си Ен Би Си.

Световният пазар на видеоигри и свързани с тях услуги ще се свие с 1,2 процента на годишна основа до 188 млрд. долара през 2022 г., прогнозират експертите от компанията за пазарни проучвания „Aмпиър аналисиз“ (Ampere Analysis).

Секторът се разрасна с 26 на сто между 2019 и 2021 г., достигайки рекордните 191 млрд. долара. Продажбите на видеоигри трайно се повишават поне от 2015 г., сочат данните на „Aмпиър аналисиз“.

Гейминг индустрията получи огромен тласък от локдауните, наложени през 2020 г. заради КОВИД-19. Тогава хората бяха принудени да прекарват повече време в домовете си. Пускането на новите поколения игрови конзоли на „Майкрософт“ (Microsoft) и „Сони“ (Sony) през същата година също стимулира пазара. Същевременно обаче това се оказа донякъде и „нож с две остриета“ – нарушенията в логистиката и недостигът на ключови компоненти на практика означават, че купувачите са изправени пред значителни затруднения в намирането на нови конзоли в магазините.

Инвазията на Русия в Украйна наред с проблемите по веригите за доставки и ускоряването на инфлацията влошиха още повече перспективите за бранша. Множество производители на софтуер и хардуер за видеоигри решиха да спрат дейностите си в Русия, включително „Майкрософт“ и „Сони“.

През 2021 г. Русия е била десетият по големина пазар за видеоигри в света, според „Ампайър“, но се очаква да отстъпи до 14-а позиция в световната класация тази година, губейки 1,2 млрд. долара стойност.

Очаква се пазарът да се върне към растеж през 2023 г., с продажби за 195 млрд. долара, прогнозират експертите на компанията.

Сред другите предизвикателства пред сектора са промените в условията за защита на личните данни от страна на „Епъл“ (Apple), които затрудняват разработчиците на игри за мобилни устройства да проследяват предпочитанията на потребителите на айфони, както и отлагането в разпространението на хитови заглавия.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Премиерът на Гърция изключи възможността за предсрочни избори

Премиерът на Гърция, Кириакос Мицотакис, изключи възможността за предсрочни избори, съобщава „Ройтерс“. Той отхвърли спекулациите, че е възможен предсрочен вот тази есен, преди популярността му да пострада от енергийната криза, цитира news.bg. Мицотакис, който беше избран за премиер през 2019 г., заяви, че неговият основен приоритет е стабилността за завършване […]