Проектът на Петков и Василев набира 9% подкрепа, ГЕРБ води убедително според прочуване на „Тренд”

NetNews

Трета социологическа агенция дава първо място на „ГЕРБ-СДС” в евентуалните резултати от новите предсрочни парламентарни избори на 14 ноември. Според проучване на „Тренд” 53% от интервюираните заявяват, че ще упражнят правото си на глас.

Моментната снимка на нагласите сред избирателите показва следното: отчетливо първо място за коалицията „ГЕРБ-СДС” с 24, 4 %. На втори ши трето място с минимална разлика са съответно: „Има такъв народ” със 17,5 % и „БСП за България” с 16,6 % от гласовете. Следват три формации с изключително близки резултати: ДПС с  9,3%, новият проект на бившите служебни министри – 9,1 % и „Демократична България” с 8,5%.

От изследователския център правят уточнението, че подкрепата на проекта на Кирил Петков и Асен Василев е заявена, когато все още той не бе официално обявен. В този смисъл се очаква да има динамика в техния резултат, независимо в каква посока, след като новата формация добие по-ясен образ.

Най-малката политическа сила в парламента досега „Изправи се! Ние идваме” към момента пада под 4-процентовата бариера и събират симпатиите на 3,8 на сто от заявилите, че ще гласуват. След тях са „Възраждане” с 2,9 % и ВМРО с 2,2 %.

Проучването на нагласите на българите е показало, че 43 на сто смятат, че партията на Слави Трифонов носи най-голяма отговорност, че не е съставен кабинет.

Наблюдава се и лека ерозия в подкрепата за президента Радев и досегашното му служебно. Работата на кабинета е одобрявана от 35 на сто, а 44 % са на обратното мнение. Положителна оценка за президентската институция дават 46 % от интервюираните, а отрицателни нагласи имат 35 на сто от запитаните.

Прочуването е направено сред 1012 пълнолетни български граждани по поръчка на в. „24 часа” в периода 8-15 септември.

Повече за проучването можете да видите тук.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Заснеха уникалното сияние над Мурманск (ВИДЕО)

Спиращото дъха Северно сияние бе заснето над руския град Мурманск. Оптичното явление може да бъде оприличено на поразително красив танц на разноцветни светлини в небето. Кадрите показват огромни ивици зелени и бели светлини, премесени с лилаво, заснети на север от Арктическия кръг, съобщава Нова тв. Полярните сияния обикновено възникват на […]