Протести за правото на аборт в Хърватия

NetNews

По повод случая с бременна Мирела Чавайда, на която не се позволяваше да прекъсне бременността си, макар да бе потвърдено, че носи бебе, което има тумор, многобройни женски сдружения ще организират днес в много хърватски градове протест под мотото „Стига!“, съобщи порталът Индекс. Протести се очакват днес в Загреб, Осиек, Сисак, Сплит, Риека, Пула, Задар и Корчула. Случаят предизвика широк отзвук в хърватската общественост, предаде БТА.

Организаторите на протеста дадоха днес пресконференция пред сградата на парламента в Загреб, на която заявиха, че всяка жена в Хърватия заслужава безопасно и легално прекъсване на бременността. Те заявиха, че в Хърватия не се зачитат човешките, женски и репродуктивни права, което става след консервативната революция, която продължава вече няколко десетилетия.

Не е случайно, че начело на най-важните здравни заведения са най-консервативни лица и правото на прекъсване на бременността всеки ден се оспорва, заяви Ивана Кекин от Зелено-лявата коалиция.

Междувременно хърватските медии съобщиха, че комисия на клиниката „Ребро“ е одобрила прекъсването на бременността на Мирела Чавайда.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

16-годишно момче на тротинетка загина след челен сблъсък с кола

16-годишно момче от София се е блъснало с тротинетка в насрещен автомобил и малко по-късно е починало от раните си, съобщиха от полицията в Габрово. Инцидентът е станал на 11 май в севлиевското село Селище, уточниха от полицията. На мястото незабавно били насочени екипи на „Пътна полиция“ и Спешна помощ. […]