Проф. Александрова: Без паника, мутациите са част от еволюцията на вирусите

NetNews

Новият щам на COVID-19 е идентифициран през октомври, но пробата от пациент е взета през септември. До началото на декември става ясно, че той е засегнал доста хора в южната и източна част на Великобритания – повече от 1100.

Това заяви в студиото на “Денят започва” на БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова, цитирана от Епицентър.бг.

По думите ѝ появата на мутации е естествен еволюционен процес при вирусите, включително и за коронавирусите, които имат много по-нисък темп на промяна. “Британският щам” е втората мутация, при която е установено по-лесно разпространяване на вируса, но не е свързана с по-тежка клинична картина.

“Това, че някакъв вирус се разпространява по-лесно, по никакъв начин не означава, че е по-смъртоносен или причинява по-тежка клиника”, подчерта проф. Александрова. Ако клиничната картина беше по-тежка, заболеваемостта – по-дълга, а смъртността – по-висока, това вече щеше да е ясно вече, категорична беше тя. За да се разбере какво ще е взаимодействието с неутрализиращите тела и ваксините, ще трябва да се експериментира в лабораторни условия, продължи вирусологът и добави: “Вече чухме, че с едната от новите ваксини няма да има проблеми, но категорично това изисква нови изследвания”.

По думите ѝ “засега има повод да бъдем много внимателни, много предпазливи, но в никакъв случай няма повод за паника и за излишна тревога”.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

750 медици от Пирогов са сред първите желаещи да се ваксинират

В „Пирогов“ вече са инсталирани хладилниците за съхранение на ваксините, които може да поддържат температура от -70 градуса, предаде bTV. Спешната болница е едно от местата, в които ще започне имунизацията срещу коронавируса още на 27 декември. Вече има и създадена организация – преди ваксинирането пациентите ще се преглеждат. Имунизирането […]