Проф. Антоний Тодоров: „Има такъв народ“ е инструментът за начало на промяната

NetNews

"Има такъв народ“ за момента е само един инструмент, който може да позволи началото на промяната. В момента тече процес на отделяне на ГЕРБ от властта и администрацията. На последните избори БСП получи един сразяващ шамар. „Демократична България“ трябва да работи, за да излезе извън границите на София.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът проф. Антоний Тодоров.

Според него смяната по високите и средни етажи на администрацията е началото на процеса на отделяне на ГЕРБ от властта и администрацията.

„За тези 11 години управление ГЕРБ успя да постави под контрол до голяма степен цялата публична администрация, включително до средните ѝ нива. Тази администрация е лоялна не на държавата и правителството, което и да е то, а на една политическа партия“, посочи политологът. Промените, които се извършват в момента са нещо като предварително условие, което да позволи провеждането на едни по-дълбоки реформи в бъдеще.

„Много се надявам след смяната на личностите да последва и смяна на стила на управление. Надявам се механизмите, по които хората правят своята административна кариера да се променят. Не партийната лоялност и лоялността към един или друг лидер да бъдат господстващи, а професионалните качества и личните успехи на един или друг служител в администрацията“, заяви проф. Тодоров.

Служебният кабинет е опит да се покаже, че може да се управлява и по друг начин, но едва ли то ще бъде моделът на бъдещото управление.

„Служебното правителство показва модел на сътрудничество на много разнородни субекти и партии, ако щете дори съжителство или съвместни действия на хора, които иначе в друга ситуация трудно биха се събрали заедно“, смята политологът.

Според политолога „Има такъв народ“ концентрира в себе си най-различни фрустрации и недоволства от състоянието на държавата.

„Можем да приемаме или не различните квалификации, с които наричат както партията, така и хората, които я подкрепят. Едва ли не проява на някаква чалга култура, но това е значителна част от обществото, но с различни очаквания. Имаме големи различия в тази група“, отбеляза проф. Тодоров.

За него „Има такъв народ“ в момента е един възможен инструмент, за да се променят нещата. „Дали ще е дълготраен ще зависи от това, дали те ще се превърнат в действителна партия с общи идеи, идеология, с хора, които свързват живота си с нея, които са познати по места и т.н. „Има такъв народ“ е твърде млада, за да можем да говорим дори за последователност на хората, свързани с нея“, каза анализаторът.

„Има такъв народ“ за момента е само един инструмент, който може да позволи началото на промяната, но тази промяна ще засегне несъмнено и тази партия“, подчерта проф. Тодоров.

Оставането на ГЕРБ в управлението става все по-проблематично.

„ГЕРБ е партия на интересите, тя няма някаква идеология. Опитът да си пришие дясноцентристката идеология със съюза от онова, което е останало от СДС е твърде повърхностен и даже театрален. В ГЕРБ има хора, които са заинтересовани от оцеляването на партията. Те имат интереси не само от участието в политиката, но и във властта, но това става все по-проблематично“, коментира проф. Тодоров.

За него ГЕРБ се организира като партия на властта и на нея би и било трудно в опозиция, за което свидетелства и краткият ѝ престой извън властта при управлението на Орешарски. Проф. Тодоров посочи, че тогава партията на Борисов е оцеляла най-вече заради големия подарък с назначаването на Пеевски и предизвиканите протести.

„Мнозина мислеха, че силният човек, който познава партията е Цветан Цветанов. Те предричаха, че напускането му ще доведе до разрив в ГЕРБ. Това не се случи. Стана ясно, че ГЕРБ е персоналната партия на Бойко Борисов“, заяви проф. Антоний Тодоров.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ИТН – Ямбол със скандални разкрития за нарушения при поръчката за строителство на Новата болница

Има редица нарушения в обществената поръчка за строителството на Новата болница и съществува реална опасност тя да не бъде довършена. За това алармираха от ПП „Има такъв народ” в Ямбол. Коментар по темата направиха водачът на листата Златомира Мострова и д-р Ивайло Христов - лекар-хирург, експерт по здравен мениджмънт и управление на лечебни заведения, един от водещите експерти на партията в сфера „Здравеопазване”. Данните бяха изнесени на състоялата се преди ден среща с граждани в Ямбол.