Проф. Балтов: Кацаров иска заличаване на болничния му лист от „Пирогов”

NetNews

Бившият шеф на „Пирогов” проф. Асен Балтов твърди, че министърът на здравеопазването се опитва да заличи листа за лечение, издаден му от спешната болница. Самият Стойчо Кацаров твърди за този лист, че е с фалшифициран подпис.

„Разбрах съвсем скоро, че е подал молба и иска да бъде заличен този болничен лист от досиетата и от НЗОК. Явно смята, че му се накърняват някакви права. Против съм това нещо да се случи”. Това казва Асен Балтов в предаването „Карай направо” с Диана Найденова. По думите му подобно заличаване може да направи само лекуващият го лекар и болницата, от която е издаден листът. „Надявам се, че няма да го направят. Все пак тече и прокурорска проверка”, каза Балтов.

Той коментира и уволнението си от „Пирогов”.

„Не съм политически обвързан. Но явно това, че участвах в двата Щаба се смята за политическо обвързване. Това явно е накарало министъра да реши, че един от хората, с които трябва да се разправи политически, съм аз. Същото се случи с проф. Кантарджиев, който беше пенсиониран. Към професор Ангелов атаките продължават досега. Удариха на камък с доц. Кунчев. С ген. Мутафчийски не могат да направят това, защото той не е подчинен на Министерството на здравеопазването, а на Министерството на отбраната. При мен явно имаха карт бланш да го направят”, коментира Балтов.

Той разказа и как се е запознал с министър Стойчо Кацаров. Това е станало по времето, когато Балтов е работел във Военна болница. Представили му Стойчо Кацаров, обяснили му, че майка му си е счупила рамото и разчитат на него, за да я оперира.

„След това не сме се виждали. Имали сме спорове през годините, когато станах и директор на болницата. Най-вече не бях съгласен с неговите защити към частните лечебни заведения. Не бях съгласен с тези реформи, които предлагаше и с защитата на частния сектор в здравеопазването спрямо държавните болници. Той защитаваше тезата, че всичко трябва да стане частно, всичко да стане платено. Това го каза и като беше министър – че едва ли не здравеопазването е стока и трябва да гледаме на него като на покупко-продажба”, коментира проф. Балтов.

По думите му той не е имал възможност да отговори на доклада на НЗОК за тежки нарушения в „Пирогов”.

„Основанието за уволнението ми беше тежки нарушения и системно неизпълнение на служебните задължения като директор. Това беше след проверка на НЗОК – за хоспитализация на хора, прекарали COVID. Бях уволнен, без да имам право да възразя на доклада. Министърът каза, че има безспорни факти и трябва да бъда уволнен”, обясни Балтов.

По думите му Кацаров бил приет в „Пирогов” по пътека, която е обща за цироза и функционални нарушения на черния дроб. „Със сигурност има лист, бил е в „Пирогов”, прегледан е, направени са му изследвания, подписал си е листа. Твърденията му, че не е подписал листа, отпаднаха. Дали е лежал и дали е искал да лежи – не знам”, казо проф. Балтов.

По думите му ако Стойчо Кацаров, не е искал да лежи в болница, е трябвало да подпише отказа и да си плати изследванията. „В частна болница би трябвало да е един кешов пациент и всичко да си плати”, каза Балтов.

Днес той не избягва да минава покрай болницата.

„Поставих си трета доза при колегите”, обясни проф. Балтов.

„Колегите ми предлагат вече да започна да работя на други места, но аз се въздържам засега, искам да видя как ще се развият събитията”, каза проф. Балтов.

Бившият шеф на „Пирогов” не зачерква напълно вероятността да влезе в битката на предстоящите избори.

„На този етап не бих влязъл в политиката. Но виждате, че обстановката е динамична, не е ясно какво ще се случи. Нещата се променя всеки момент”, каза проф. Балтов.

Запитан дали все пак ще видим името му в листи на някоя партия за изборите, той беше лаконичен: „Ще видим”, каза Балтов.

„Аз имам експертиза в здравеопазването. Ако някой иска моята експертиза, той ще реши дали има нужда от мен. Ако не я искат, аз ще си остана лекар, който да си лекува пациентите”, каза проф. Балтов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хванаха надрусан гангстер в кола, ще лежи отново

Осем месеца затвор получи спряганият за най-голям карък сред бургаските гангстери Добрин Пасков. 46-годишният мъж е добре познат на органите на реда, има богато криминално досие, а през 2017 г. бе арестуван за кражба на ток, като в апартамента му полицаите се натъкнаха случайно на нарколаборатория, заради която лежа 14 […]