Проф. Балтов призова за локдаун и прогнозира кога ще е пика на третата вълна

NetNews

Математическият модел, който следя, показва, че пикът се очаква да бъде около 10-и април. Това заяви в ефира на Нова телевизия шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"При нас ситуацията е каквато и навсякъде. Имаме 10 деца и 40 души, които са в реанимация и са интубирани", призна той.

"Ако нямаме подходящи легла, защото леглата с кислород се изчерпват, тогава пренасочваме хората през ЦСМП, но първо ги преглеждаме и изследваме", призна той.

"Леглата в "Пирогов" с кислород са 365. Това е болница, която се търси може би най-много. Ние не сме Дядовата ръкавичка и не можем да приемаме постоянно", заяви проф. Балтов.

"Координираме се с другите болници чрез радиостанции и така търсим свободни легла. Има болници, които още имат свободни легла, но те постепенно се заемат. Затова беше и вчерашната среща, за да се разбере кой какви легла може да подсигури", призна шефът на "Пирогов".

В София всеки един човек, който има нужда от здравна помощ, ще я получи, обеща Балтов.

По думите му в Бургас, Шумен и Плевен има много заразени.

"Според мен трябва да бъдат затворени временно, поне за две седмици, детските градини, училищата и до 5-и клас, ресторантите и фитнесите. Всички трябва да сме солидарни и да разберем, че имаме нужда от две седмици със строги мерки, за да преодолеем този сериозен пик, който ни очаква", заяви експертът.

"Самият вирус се видоизмени. От 46 постъпили в болницата през последните 24 часа, само двама нямат английския вариант. Той вече трайно се е настанил в България и София", каза Балтов.

По думите му вирусът се подмладява и все повече пациенти под 18 години имат нужда от болнична помощ. "Имаме 10 деца при нас, те са с пневмония, засега не се нуждаят от интубиране. Имаме още 20 легла за деца", заяви той.

Според него британският щам протича по-тежко и е по-заразен. "Ако ние седим в една стая около 15 минути, няма как да ни пропусне, дори да сме на разстояние", призна той.

По думите му при децата по-скоро става въпрос на този етап за семейно заразяване, защото и майките на повечето от децата са болни.

"Имаме нужда от повече детски легла, както и легла за родилки, защото и броят на заразени сред тях се увеличава. Няма начин да ни се размине", призна Балтов.

"Математическият модел, който следя, показва, че пикът се очаква да бъде около 10-и април. Тогава ще има най-много новозаразени. Броят им после ще спадне до края на следващия месец. Ако продължим с бързия темп на ваксинация, ще намалим сериозно риска от заразяване и до края на юни ще имаме едни наистина добри резултати", каза Балтов.

Според него трябва да се вземат много сериозни мерки за бързо затваряне, защото колкото и да е неприятно за всички, това ще е добре за здравната ни система. "Тъжно ще е да няма места не в ресторантите, а в болниците", каза той.

Балтов призна, че, ако ЕМА даде разрешение, от "Пирогов" могат веднага да започнат да ваксинират с "АстраЗенека".

По думите му хората могат да се ваксинират с "АстраЗенека", а втората им доза, при проблем с нея, да е с ваксината на "Янсен", която е векторна и с една игла. Той подчерта, че това е негово мнение и не е обвързано с проучвания.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гришо стартира с бърз успех в Акапулко

Григор Димитров победи с 6:4, 3:0 и откаване французина Адриан Манарино в първия кръг на турнира от веригата АТР 500 в Акапулко, Мексико. Това е трета победа на хасковлията от три срещи над този съперник, когото срещна и преди година в Акапулко, но имаше значително повече трудности при отстраняването му. […]