Проф. Генчо Начев: За трансплантиране от жив донор е нужна роднинска връзка до 4-то коляно

NetNews

За трансплантиране от жив донор е нужна роднинска връзка до 4-то коляно, но доказването на нередности е много трудно, заяви проф. Генчо Начев пред Bulgaria On Air.

"2004-2005 г. отново имаше един такъв подобен скандал за трансплантирани бъбреци от израелски гражданин с донор от Украйна, Молдова. Водеха се следствия и в крайна сметка нищо не стана, защото не можа да се докаже, че има такова нещо. Донорът няма право да се предлага, облага материала на донора, както и самия донор не може да получава. Ако такова нещо се случи са виновни и двете страни – и тоя дето предлага, и тоя дето получава. Това е много добре написано ал.8, от чл. 24 на закона", каза изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина”.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Разследващите органи и МЗ знаели отдавна за незаконните трансплантации

Разследващите органи и Министерството на здравеопазването са знаели, че у нас се извършват незаконни трансплантации, предаде NOVA. Телевизията разполага с документи, от които става ясно, че още през май, миналата година от Изпълнителната агенция „Медицински надзор” е подаден сигнал до ДАНС за трансплантациите на чужденци у нас. Документите сочат, че […]