Проф. Денков: Удивен съм от безотговорността на хората, които отказват да спазват мерките

NetNews

"Учебната година ще е предизвикателство в условията на пандемия. Добре е да има стабилност в МОН. Науката ми липсва".

Tова каза служебният министър на образованието проф. Николай Денков в предаването „Денят на живо“ по NOVA News.

"Трябва да има приемственост. Образователната система има нужда да се надгражда", подчерта той.

На въпрос какъв е рискът училищата да се превърнат в инкубатори на зараза, просветният министър отговори: "Това, което ще се случи след 15 септември, зависи от мерките, които се спазват от родителите, децата и учителите. Удивен съм от безотговорността на хората, които отказват да спазват мерките. Ако не се спазват, ни очаква нова COVID вълна. Постарали сме се да минимизираме риска на 15 септември“, обясни той.

"Трябва да спазим принципа да не спираме обучението. Миналата година това не беше спазено. Решението е, ако няма заповед на министъра на здравеопазването да се затвори всичко, да не спираме обучението на децата“, увери министър Денков.

"Най-малките деца имат нужда от много повече съдействие, за да се включат в електронно обучение. По-големите деца имат подготовка от миналата година. 7. и 12. клас срещат проблем при подготовката при онлайн обучението затова ще бъдат присъствено в училище“, заяви министърът на образованието.

"Разделението в системата е на по-предпазливи и такива, желаещи присъствено обучение на всяка цена. Различното от миналата година е, че сега имаме ваксини. Който учител има желание, може да се ваксинира. Ако срещнете вируса неваксинирани, рискът да се заразите е по-голям. Ваксинирането е доброволно. Над 30% са ваксинирани, над 20% са преболедували“, посочи просветният министър.

"Децата между 1. и 4. клас могат да общуват свободно помежду си. Те трябва да носят маски в коридорите. Идеята е в една паралелка децата да са здрави. Има избор учителят или децата да стоят с маски в клас, никой не ги задължава“, обясни проф. Николай Денков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Люис Хамилтън: Досега не ме беше удрял болид по главата и претърпях шок

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън (Мерцедес) благодари на хората, създали „ореола“ над главите на пилотите в болидите от Формула 1, който спаси живота му в неделното Гран При на Италия. Именно предпазният компонент пое по-голямата част от удара с болида на Макс Верстапен (Ред Бул) на пистата в „Монца“ в […]