Проф. д-р Искра Баева: Първата задача на БСП днес е да се освободи българското управление от олигархията и от мафията

NetNews

„Преди 130 години се опитват да направят нещо ново в България, да вземат една нова, европейска идея – идеята на социализма и да направят от нея едно ново движение, една нова партия. Така се ражда българската социалдемокрация. Едва ли някой от тези мечтатели си е мислел, че само половин век по-късно техните съмишленици ще имат възможност да се опитат да реализират тази идея. Защото когато партията се създавала основният въпрос е бил: “Има ли социализмът почва в България“? Техният отговор е бил положителен и половин век по-късно други техни последователи са се опитали да го реализират. Едва ли някой от тях е мислил, обаче, че 100 години по-късно този опит ще се провали и отново ще се постави същият въпрос. Днес, 130 години по-късно, ние сме тези, които имаме задачата и мисията да продължат идеята на първооснователите, да изградят едно социално-справедливо общество.“ С тези думи проф. д-р Искра Баева официално откри честванията на Бузлуджа, по повод 130 години от началото на организираното социалистическо движение в България.

По думите ѝ в социално-справедливото общество всеки има достойно място и това място не е в резултат на милостиня и благотворителност, а резултат от правото всеки един да участва в създаването на блага, в разпределението и ползването им. „Носителят на тази идея е българската левица“, тържествено заяви проф. Баева.

Тя попита: “Каква е задачата на БСП и на цялата лява общност днес?“ и отговори така: „Първата задача е да се освободи българското управление от олигархията и от мафията. Втората и по-важна задача е да не бъдат пропилени онези усилия на протестиращите от миналата година, да не бъдат разочаровани отново, да бъде върната демокрацията такава, каквато наистина е. Демокрацията означава участие на всеки във вземането на решения и да се даде възможност на всички да изградят един свят, в който важни са не парите и алчността, а разумът и участието, важно е това, което всеки от нас може да направи за своя народ и своята държава“, обясни проф. Искра Баева.

Тя завърши своето изказване със следния призив: „Нека посветим своите усилия днес и в следващите години на тази основна задача – да изградим един по-човечен свят.“

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Трябва да закрием КЕВР

"Скокът на цените е удар върху бедните хора. Няма редовно правителство, няма кой да се бори със спекулата. КЕВР трябва да бъде закрит", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Юлиан Ангелов, водач на листата на "Българските патриоти" в 25 МИР, София. Според него КЕВР обслужва […]