Проф. Иван Илчев пред ФАКТИ: Отзоваването на руските дипломати беше емоционално направено

NetNews

Отзоваването на руските дипломати беше направено изключително емоционално и непрофесионално. Не може да има в един такъв списък да имаш дипломат, готвач и градинар. Някак звучи леко и дава възможности за атака. Ако нямаш информация, че този се е интересувал от медиите, този от самолети, този от икономика и т.н. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ проф. Иван Илчев, който е член на комисията за историческите преговори между България и Северна Македония.

Попитан дали знае за второ писмо на френския президент, в което се изключва историческата част от преговорите, както се твърди в пресата в Северна Македония, професорът каза, че не знае.

„Чувам за такова нещо, но няма официален документ. Може и да го е виждал някой това второ писмо, може да го има във Външно министерство. Когато приемаха ветото в НС, никой не се консултира с нас. Премиерът се срещна с нас през януари и ясно начерта това, което смята да прави. И то се потвърди. Знаехме какви са намеренията му“, добави проф. Илчев.

Историкът се притеснява от това колко много е деформирано общественото мнение в Македония. „Вижте, никой не си позволява в Русия, а и в бившия СССР, да казва на германците фашисти. Да го казва откровено за сегашните германци. А в Македония това си го позволяват за България. Тази омраза, това ниво на омраза е необяснимо. И предизвиква у хора като мен чувство на погнуса“, обяви професорът.

„Няма страна, с която Русия да граничи, и да не се водила война. Вижте Естония, Финландия, Армения, Грузия, Азербайджан и т.н. в различни периоди. Опасно е да граничиш с Русия“, обяви професорът.

Той добави, че в момента страшно много хора предпочитат да им бъде даден дъвка, но да не се работи с визия.

„Наблюдавам Народното събрание. Голямата част от хората там нямат виждане за външна политика. Учудвам се как няма групи за анализ към министерствата“, добави той.

Професор Илчев добави, че е разочарован от Кирил Петков и Асен Василев. „Очаквах, че могат да променят нещо. Преди години работиха за Софийския университет и не искаха нищо за труда си. Когато си на власт обаче, много лесно решаваш, че знаеш всичко. Бил съм на власт и съм казвал на колегите, че ако видят в мен елемент на възгордяемост, да ме принизят. Петков е емоционален. Обича да хвърля фойерверки. Василев е по-резервиран. Когато Симеон Дянков стана финансов министър, имаше кампания срещу СУ. Тогава Дянков ме питаше кой е този, кой е този, не познаваше ситуацията и в такъв момент се допускат грешки. Възрастта не е основен критерии, за да се провалиш. Анализ на този провал виждали ли сте? Аз не съм виждал безпристрастен анализ“, добави професорът.

Целият разговор вижте във ВИДЕОТО.
<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F549710756862870%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Половината руснаци се боят, че Путин ще натисне "червеното копче"

Три четвърти от руснаците поддържат действията на руската армия в Украйна, три четвърти от украинците призовават руснаците „да си отворят очите“ – това сочат изследванията на социолозите от двете страни, поставили си за цел да установят какво мислят техните граждани за войната. „Украинци, помогнете страната ви да се освободи от […]