Проф. Илко Гетов: РНК ваксините са много ефикасни и срещу индийския щам на COVID-19

NetNews

РНК ваксините срещу COVID-19 са ефикасни в много висока степен и срещу индийския щам. Това разкри пред „Монитор“ представителят на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) проф. Илко Гетов. По думите му по отношение на векторните ваксини и по-специално на препарата на AstraZeneca все още не е ясно дали предпазват и от този щам. „Каква е ефикасността не мога да твърдя, ще трябва да се изчакат допълнителни проучвания в тази посока“, каза проф. Гетов като предположи, че самите държави ще изнесат данни, които ще се анализират.

„В тази връзка е важно да се изчакат резултатите от Великобритания, тъй като там преобладава имунизирането с оксфордския препарат. При AstraZeneca, ако я има защитата, вероятно ще е по-малка“, подчерта той и допълни: „Много застрашително напада Европа индийският щам, включително и около България“.

Представителят ни в ЕАЛ не скри, че е много притеснително бързото разпространение на COVID-19 в Индия, където имунизацията се право предимно именно с тази векторна ваксина. През последните седмици размерите на заразата там придобиха катастрофални размери, като броят на регистрираните заразени от началото на епидемията досега надхвърли 24 млн. души. В края на миналата седмица стана ясно също, че индийският вариант вече е засечен в близо дузина държави по света, като здравните власти във Великобритания съобщиха, че общият брой на регистрираните негови носители се е увеличил повече от два пъти през последната седмица до 1313 души.

Не е ясно каква защита ще имат и имунизираните с две различни ваксини, стана ясно още от думите на проф. Гетов, като посочи, че е против смесването на векторна и РНК ваксина, аргументирайки се с излезлите до момента данни. Те показвали, че честотата на нежеланите реакции е по-висока при смесването на ваксините. „Това може да се каже със сигурност“, посочи представителят ни в ЕАЛ и допълни, че е изказал мнението си срещу смесване на дози от различни видове ваксини пред доскорошния здравен министър проф. Костадин Ангелов, като щял да направи същото и пред служебния министър д-р Стойчо Кацаров. Той аргументира позицията си и с данните, които са излязли към момента. „Данните показват ,че честота на нежеланите реакции е по-висока при смесването на ваксините.

По отношение на това дали има напредък при разработването на лекарствата за лечение на COVID-19 за широка употреба, проф. Гетов посочи, че се работи по много медикаменти. „Очакваме до края на юни коктейлът моноклонални антитела официално да бъде разрешен, а есента и поне едно противовирусно лекарство“, разкри той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Александър Симов: В БСП има различия, но нищо драматично не е станало

Вътрешнопартийното обединение не е знак за разпад, а е знак за политическа сила, заяви в сутрешния блок на БНТ Александър Симов – член на Националния съвет на БСП. Вчера структурата избра нов Национален предизборен щаб за предстоящите парламентарни избори. В новия щаб са привлечени и експерти, а съставът е намален […]