Проф. Минеков: Ситуацията в Министерството на културата е ужасяваща

NetNews

Ситуацията в Министерството на културата е ужасяваща, проблемите датират от 15 г. назад. Това заяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков в първото си телевизионно интервю в „Тази неделя“ по бТВ и допълни, че вече е започнал работа за решаването на част от тях.

„Вървят срещи, една след друга, час през час. Водят се разговори с една тежко пострадала културна общност в България. Тези разговори явно не са били възможни през изминалите години, били са потиснати и проблемите излизат един след друг, това са бомби, взривове“, посочи Минеков.

По думите му вече са започнати законодателни инициативи за промяна на нормативните уредби, ощетяващи културния сектор у нас. „Надявам се, че утре когато има парламент, ние ще представим предложенията си, за да се случи това, за което сме мечтали – за да има тази култура просперитетът, който заслужаваме, да прекъснем унищожението и корупцията“, добави служебният министър.

Той не пожела да даде оценка на предшественика си Боил Банов. Призна обаче, че е получил редица сигнали за корупция във ведомството.

„Корупцията, дори да бъде показана от съда със съдебно решение като такава, не е толкова щета в сравнение с щетите, които нанася наоколо. Щетите са върху тези, които създават култура, паметниците на културата. Имам много факти, пък и това са неща, които съм наблюдавал“, допълни той.

Минеков беше лице на протестите като част от „Отровното трио“, след като двама от колегите му – Арман Бабикян и Николай Хаджигенов обявиха, че влизат в политиката, пътищата им се разделиха.

„Ситуацията беше съмнителна относно резултатите в парламента, бях мнителен по отношение на задаващите се резултати, но се оказа, че сгреших – резултатите бяха добри. Следващите ще бъдат още по-добри и аз пак няма да бъда депутат. Не пожелах да се запътя към парламента, защото участвах на протестите в едно многоцветно мнозинство – да избереш част от това мнозинство, е неморално“, каза Минеков.

Ресорният министър коментира, че бюджетът на ведомството е „изяден“, а задълженията са огромни и се равняват на затваряне на всички опери и театри след юли месец.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Три "джипки", като на Бойко Борисов в кортежа на Виталий Кличко (ВИДЕО)

Кортежът на кмета на Киев и бивш професионален боксьор Виталий Кличко вече включва не два, а три автомобила с повишена проходимост. И всички те са абсолютно еднакви марка, модел и цвят. До съвсем скоро Кличко се предвижваше с два такива всъдехода – единият от тях брониран, а вторият не. Но […]