Проф. Пенка Петрова: Маските от плат не пазят, ползвайте медицински и не ги перете

NetNews

Шаловете и шлемовете не предпазват от заразяване с коронавирус, ако не са комбинирани с маски, заяви пред Радио София проф. Пенка Петрова от Института по микробиология на БАН, цитирана от Епицентър.

От 1 февруари хората задължително трябва да ползват маски на закрито. Всички, които продължават да се пазят с шлемове, шалове и кърпи, от седмицата подлежат на санкции.

„Съгласна съм с последните разпоредби. Новите препоръчителни маски са висок клас – т.нар. FFP-2 и FFP-3. Досега те се ползваха от медицинския персонал, например при интубация на болни от COVID-19.“

Изискването всички да ползват по-сигурни маски е във връзка с новите щамове на вируса, които са и по-заразни, обясни проф. Петрова.

Тези маски са особено препоръчителни за обществения транспорт и места, където се събират много хора и се получава по-висока концентрация на вирусната среда.

Ученият от БАН обясни, че текстилните маски не предпазват достатъчно. FFP-2 и FFP-3 са направени от 4-слоен полимер, който не пропуска вирусните частици. FFP-2 са еднократни, но издържат повече часове от обикновените медицински маски. Непременно трябва да уплътняваме лентата около носа.

Английският щам на коронавируса вече е в България, а след като южноафриканският е в Гърция, скоро и той ще е у нас, не можем да го спрем, обясни проф. Петрова.

Те препоръча в края на деня да изхвърляме ползваната маска, защото изследване е доказало, че след изпиране защитата намалява значително.

Скоро ще се види ефектът след ваксинацията в Израел и още много българи ще поискат да се имунизират срещу COVID-19, убедена е проф. Пенка Петрова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Георги Марков: Щом има втори главен прокурор, трябва да има и втори президент

Приятели, ставаме първи в Европа с втори главен прокурор. Баш главен. Като ще чифтосваме институциите, е добре да имаме и втори президент. Баш президент, че този се изложи. Това написа депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков в профила си във "Фейбсук". Аз предлагам Петър Стоянов. Опитен политик […]