Проф. Пенка Петрова: Трябва да се ваксинираме, за да се върнем към нормален живот

NetNews

Това, което може да направи човечеството в момента, за да се върне към нормален начин на живот, е да се ваксинира. Тези ваксини не са чисто нови, фирмите, които правят тези ваксини са правили и преди за други коронавируси. Освен това този вирус мутира по-малко, точно 6 пъти по-малко от грипа и вероятно ваксината ще бъде дълготрайна. Това коментира пред bTV проф. Пенка Петрова, директор на Института по Микробиология към БАН.

"След втората ваксинация вероятно няма да може да се разболява човек за дълго време, вероятно и за цял живот. Вероятно всички ще могат да се ваксинират, но това не значи, че всички трябва да се ваксинират, например малките деца, които изкарват леко болестта и изграждат бърз имунен отговор няма нужда да се ваксинират", каза още тя.

"Тези ваксини са изминали всички етапи на узаконяване, в момента те са подали документи към Европейската агенция по лекарствата и едва когато се разгледат всички документи по ваксината, тогава тя ще влезе в употреба. Масовата ваксинация ще постиген стаден имунитет, защото преболедуването минава на два етапа. Имунният отговор при някои пациенти води до много лоши последици", допълни тя.

По думите ѝ българската ваксина се разработва интензивно, като тя е протеинова, което значи коктейл от антигени, който ще разпознава имунната система. Прототипът ще е готов до Нова година и след това ще започнат експерименти върху животни и хора.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Турция започва ваксинацията срещу COVID-19 на 11 декември

Турция ще започне ваксинациите срещу новия коронавирус на 11 декември, съобщи здравният министър на страната Фахреттин Коджа, като уточни, че прилагана ще бъде китайската ваксина срещу COVID-19, предава БТА. "Първата ваксинация е на 11 декември", пише в заглавие в. "Акшам". Ваксината ще бъде поставяна първоначално на здравните работници в страната, […]