Проф. Христов за ФАКТИ: Целта на партийната олигархия е да уплаши хората, за да не гласуват

NetNews

"Това е уникален експеримент, бих казал. За пръв път в България се създава едно движение, което да няма партийни началници". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Минчо Христов, част от новосъздаденото "Движение на непартийните кандидати".

Проф. Христов е бивш народен представител от 40-ото Народно събрание, преподавател по социология и политология и водещ на предаване в телевизия Евроком.

"Аз от собствения си опит в Народното събрание стигам до заключението, че голямата трагедия на България, причината за нашите проблеми е, че в българския Парламент влизат партийни представители, а не народни представители. Ние от "Движението на непартийните кандидати" искаме да разчупим този политически модел. Когато човек влезе в Парламента да няма партийни началници, а да гласува и да прави всичко по съвест, или според това, което са му заръчали неговите избиратели", сподели проф. Христов.

"Не бива партийните централи да подреждат една листа. Както казваше един исторически герой: "Дори и магаре да сложиш като водач на листа – и то ще стане депутат". И между другото по тази система, на която сме свидетели, това е наистина така", добави той.

"Спомням си, че когато беше избран Делян Пеевски за шеф на ДАНС, тогава аз лично говорих с поне 10 депутати от БСП, които ме уверяваха, че те били против. Обаче когато видях разпечатките се оказа, че са гласували "за". Това се опитваме ние да променим с "Движението на непартийните кандидати", хората да нямат партийни началници, да не гледат какво ще им се каже, а да правят нещата по съвест", заяви още бившият народен представител и кандидат за нов мандат като такъв.

Той коментира и опитите на властта да уплаши хората за целите на ниска избирателна активност:

"Безспорно ще плашат хората до последно. Целта на партийната олигархия е да уплашат хората, да ги накарат да не отидат до урните. Това върви по няколко пътя. Първият е директното плашене с вируса. Колко е опасен, щамове от Англия, от Южна Африка, от Бразилия, как ако човек излезе може да умре, което сами разбирате, че е силно пресилено. Все пак хората ходят до магазин, излизат и за други неотложни неща. Не е по-опасно да си сложиш маска и да отидеш да гласуваш".

Запитан за това кой може да обере протестния вот, проф. Минчо Христов заяви следното:

"Аз мисля, че хората не са глупаци. Тук не става дума за протестен вот. Просто хората са уморени от тази партийна аристокрация, която ни управлява вече 30 години, от тези политически партии. Които, между другото, аз винаги го казвам, са излапали досега като субсидии над половин милиард лева. Хората искат нещо ново".

Кандидатът за народен представител от "Движението на непартийните кандидати" даде своя коментар за коалиция "Изправи се! Мутри вън!".

"В тази коалиция е партията на Меглена Кунева. Извинявайте, но човек, който е бил вицепремиер на Бойко Борисов, който го е подкрепял във всичко, човек, който съсипа българската ядрена енергетика – трети и четвърти блок (б.р. на АЕЦ "Козлодуй"), сега излиза и казва: "Ние сме новите лица и ние се борим срещу статуквото". Мария Капон, ако е друга… Тя пък, спомням си, молеше се на Бойко Борисов да става президент. Има и, разбира се, Татяна Дончева, за нея аз си спомням, защото бях в 40-ото Народно събрание, поправката "Ванко 1". Това не са новите лица", категоричен бе проф. Христов.

Социологът застъпи тезата, че в в хода на предизборната кампания не парите са водещото.

"Все още ме спират хора по улицата, за да ме поздравяват за това, което съм правил като депутат. А това не е малко… Хората да поздравят някой за нещо, което е свършил като депутат. Със Стела Банкова успяхме да прокараме мораториум върху застрояването в междублоковите пространства за цяла България, успяхме да стопираме един процес поне за 7-8 години, което не беше малко.

Премахнахме наказателните лихви за предсрочно връщане на потребителски кредит, с което отхлабихме въжето около хората кредитополучатели със стотици милиони левове.

Забранихме такса "Електромер". Бяха намисли да вземат по 5 лева на месеца, тоест по 60 лева на година от всяко българско семейство, което има електромер вкъщи. Ако сметнете по 4 милиона електромера, ще видите, че става дума за сума от над 3 милиарда лева, която сме спестили с едно изречение в Закона за енергетиката, или казано иначе на всяко българско семейство сме спестили, ако има само един апартамент, около 1000 лева. Това не е малко", припомни бившият депутат.

По думите му, в някои сайтове, които правят анкети, за да видят нагласите на хората – за кого биха гласували, "Движението на непартийните кандидати" има сериозно одобрение и според тези анкети е сигурен участник в следващия парламент.

"Аз вярвам повече на сайтовете, които поставят въпроса "за кого бихте гласували", и слагат всичките тези 30 политически сили, които участват. Не вярвам на официалните социолози, които правят следното: задават въпрос към респондентите или тези, които участват в проучването, "за коя от следните 10 партии ще гласувате". Другите 20 въобще не фигурират във въпросите на социолозите. Вие бихте ли повярвали на такова изследване? И тук възниква въпросът по какъв начин са подбрани тези 10 партии. Подбрани са по начин "който си е платил повече". Фактът, че агенциите не включват част от участниците, а включват друга част, значи има някаква причина. Аз мисля, че причината е някакви финансови отношения. Аз никога не бих платил за подобно нещо и съветвам и другите да не го правят, защото хората вече престанаха да вярват на тези социологически проучвания. Бих призовал хората да вярват в себе си, а не на социолозите", аргументира се кандидатът за народен представител.

"Ще ви дам един наистина изключително скандален пример. Знаете ли кой решава кой да отиде в най-гледаните предавания на Българската национална телевизия, обществената телевизия? Трима социолози, или т.нар. социолози – Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и едно младо момче, което се казва Димитър Ганев. Това са тримата социолози, които решават кого да покани "Панорама" и "Референдум" и кого да не покани. Доколкото тези социологически агенции имат договори с големите политически партии, е логично те да обслужват техните интереси, тъй като големите политически партии им плащат. Там е големият въпрос. Аз не бих се сърдил толкова на социолозите, колкото на Българската национална телевизия. Възниква въпросът защо не се обърнаха към други социолози, а точно към тези, които са известни с драстичните си разминавания в прогнозните и истинските резултати", заяви представителят на "Движението на непартийните кандидати".

"Това, което трябва да се направи, е да се осигури достъп, и то не за "Движението на непартийните кандидати", защото ние ще се справим и без БНТ, както сме се справяли и досега. Справедливо би било да се осигури достъп на всички участници в изборите до националната медия", категоричен бе проф. Христов.

Той е дал БНТ на съд за този им подход в хода на предизборната кампания.

"Аз бих препоръчал на вашите слушатели, нека погледнат лицата на тези, които са в "Панорама" и в "Референдум". Твърдо казвам, че това са лицата на политическото статукво, което иска да се възпроизведе", вметна проф. Минчо Христов.

"Ако ние влезем в Парламента, а изглежда, че ще влезем, ще предложим един закон, който да регламентира всички да се явяват по равно, а не само тези 10, избрани от Кънчо Стойчев, Андрей Райчев и това младо момче (б.р. Димитър Ганев), на което все му забравям името", добави още представителят на "Движението на непартийните кандидати".

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F437566424173112%2F&show_text=false&width=560" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Полша подкрепи България в шпионския скандал с Кремъл

Варшава подкрепя България в „борбата срещу руския шпионаж“. Полският външен министър Збигнев Рау написа това на страницата си в Twitter. „Полша силно подкрепя България, наш приятел и съюзник в НАТО, която защитава своя суверенитет срещу враждебни шпионски дейности от страна на Русия“, се казва в изявлението. Полският външен министър обяви […]