Проф. Янев: Русия не е отказала да доставя ядрено гориво по договорите си

NetNews

Преди 2 дни евродепутатът Елена Йончева отправи въпроси към генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси каква би била опасността за Европейския съюз в случай, че доставките на ядрено гориво бъдат включени в санкциите срещу Москва.

Коментар по темата за NOVA NEWS направи проф. Янко Янев, който е директор на Института за управление на ядрените знания във Виена. Той е работил в Международната агенция за атомна енергия повече от 15 години.

„Въпросът с ядреното гориво е подобен на нещата, които изпитваме с газа, нефта и т.н. но има и съществени различия. Държавите, които използват руска ядрена технология – ние, Унгария, Словакия, Финландия, Чехия имат специфични свои договори за доставка на ядрено гориво и поне до ден днешен не съм чул, че Русия отказва да доставя ядрено гориво по договорите, които има”, каза той.

По думите му има много други проблеми в ядрената област. „Това да пренастроим нашите рафинерии за използване на нефт от други места е сложен процес, който изисква редица изследвания, изчисления и експерименти какво поведение ще има това гориво от друг доставчик. Не казвам, че това ще бъде лесно, но е постижимо”, обясни проф. Янко Янев.

„Изследваме този процес с оглед да създадем известна диверсификация в доставчика, но това не е никак просто”, добави той.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Китай е против опити за изграждане на азиатско-тихоокеанска версия на НАТО

Китай се противопоставя на сили, които използват кризата в Украйна като извинение, за да се застъпят за по-нататъшното разширяване на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион, заяви китайският държавен съветник и външен министър Уан И в петък, съобщава CGTN. Това коментира той по време на телефонен разговор с гръцкия външен министър Никос […]