Проф. Янко Янев: Европа заменя сериозните мощности с неефективни

NetNews

"Рязкото увеличение на цените на почти всички енергийни носители в Европа, особено на газта и електроенергията, са резултат от една политика, която дълги години се провежда в Европа. Една политика, която води до затваряне на сериозни мощности и замяната им със сложнорегулируеми и неефективни мощности, каквито са възобновяемите източници", коментира директорът на Института за управление на ядрените знания във Виена проф. Янко Янев в предаването "Денят ON AIR".

Той каза, че България има инсталирани повече от хиляда MW вятърни централи, също толкова фотовултаични централи, но трябва да се пита каква енергия са произвели, не какъв е капацитетът.

По думите му в Европа в момента се очакваше, че офшорните централи на вятър ще произведат много енергия. Но тази година кой знае защо не произведоха толкова.

"Какви ще бъдат последствията? Ще трябва да се научим да управляваме правилно енергийния сектор. Да не бързаме толкова с промяна на енергийната система и да я направим "зелена". защото тези трансформации са сложни и бавни", обърна внимание Янев.

Той подчерта, че понякога тези трансформации ще се извършват в рамките на десетки и повече години.

"Да не забравяме, че енергетиката, която ние имаме, беше създадена за една друга държава. Държава, която имаше металургични предприятия. Държава, която имаше високоенергийно консумиращи технологии. Ние сега тази енергетика искаме да я пригодим да я използваме за една по-модерна икономика. Става сложно", заяви енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

Но обърна внимание, че посоката е правилна. "Посоката към декарбонизирана Европа няма да я отмени. Ако някой в България си въобразява, че ще почакаме и пак ще горим въглища, почти съм убеден, че Европа няма да промени пътя. Твърде много усилия и средства бяха вложени в тази политика", добави той.

Янев подчерта, че България трябва да има енергийна политика, според която да е ясно накъде отива страната ни. Къде е сега и къде иска да отиде и за колко време ще стане това. На тази база да се разработят плановете.

"Единственото можем да почнем да строим е ядрената централа на площадката на "Белене", което съвсем не означава, че не бива да се строи в "Козлодуй", защото блоковете, които работят в момента, те имат определен живот. В един момент трябва да мислим за нови мощности на АЕЦ "Козлодуй" и то сега трябва да се мисли по този въпрос", каза още той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вашият хороскоп за днес, 09.10.2021 г.

хороскоп от astrohoroscope.info Овен Ще действате бързо, но главното – ще мислите и възприемате бързо. Хубаво е да не прекалявате с афоризмите, особено пред шефа си. Говорете по-малко и действайте повече (освен, ако работата ви не е свързана с говорене). Телец Всичко ще се случва някак от самосебе си, но […]