Прошко Прошков: Натикаха „Топлофикация -София“ в регулаторен капан

NetNews

Столичната "Топлофикация" е в регулаторен капан, правителството трябва да предложи регулаторен механизъм – цената трябва да е поносима за хората, но и не може топлофикационното дружество да е единственият буфер за социалната цена. Такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR председателят на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет Прошко Прошков.

"20 дни да преговаряме с държавата за някакъв компенсация за цената, която в момента е двойна на цента на газа, с която е калкулирана цената на парното и ще расте тепърва в следващите три-четири месеца, може би и повече. В този критичен момент ние не получихме никаква обратна връзка и се наложи да бъдем малко по-резки. Днес колегите от политическите групи са били в Министерството на икономиката и е поет ангажимент за такъв компенсаторен механизъм." – съобщи Прошков в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че първата задача винаги е била да остане социалната функция на "Топлофикация".

"Да е поносима цената за хората. Това е чудовищно важно при тази тежка зима, която предстои и инфлацията, която ще бъде в другите стоки." – заяви Прошков в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Това, което поставяме като въпрос особено в окото на кризата е, че не може "Топлофикация" да е единственият буфер за социалната цена, която се плаща от потребителя. Трябва да има такава регулация. Регулаторът трябва да брани потребителите, но не за сметка само на едно дружество." – обясни той.

Прошков добави, че днес е поет ангажимент от министъра на икономиката през другата седмица да има среща, на която директно да се предложи вариант за механизъм съвместно с Министерството на енергетиката и финансите.

Той отбеляза, че разчитат това да се случи, за да не се влиза в допълнителна задлъжнялост и дългова спирала, която е безсмислена.

"В момента "Топлофикация" е в регулаторен капан. Работи на едни цени на газа, а купува на съвсем други много по-високи. От тази дългова спирала не само че не може да се излезе на печалба, ами не може да се инвестира в подобряване на ефективността на дружеството, което е задачата всъщност." – подчерта Прошков.

Според него регулаторната рамка, в която работи това дружество, предопределя постоянна загуба – необслужване на задълженията и никакви пари за инвестиции.

"Тук пътят е подобряване на ефикасността на дружеството, повишаване на когенерационните мощности, изграждане на нови такива, увеличено производство на ток", поясни Прошков.

"Нека да получим компенсации – така, както получава частният бизнес по отношение на електроенергията. Тук не става дума за някакъв проблем в мениджмънта. В момента "Топлофикация" дава пари само за газ и за заплатите си, така че системата да функционира. Гарантираме, че тази зима няма да има проблеми." – разясни той.

"Това, което трябва да предложи Министерството на икономиката, е механизъм. Една идея би била да се компенсира разликата между регулираната цена, на която са калкулирани сметките за парно, и реалната цена на газа, поне до утихване на истерията в края на зимата." – смята Прошков.

Според него има и други механизми, които могат да се прилагат и те са на държавно ниво.

Той подчерта, че сега е моментът да се помисли за регулаторния момент и договора с обществения доставчик.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Стоилов за разгрома над Симитли: Разликата в класите беше очевидна и не можем да си вадим генерални изводи

Левски разгроми със 7:0 отбора на Септември Симитли за Купата на България, но въпреки това Станимир Стоилов не пожела да изпада в еуфория, за да задържи тима си максимално концентриран в амбицията за продължаване на развитието. „Имахме леки затруднения върху контрола на топката в началото, но след това намерихме ритъма. […]