Путин иска да заличи украинската нация

NetNews

Путин иска да унижощи украинската нация. В Кремъл съществуването ѝ се приема за грешка на историята, предизвикана от вражески сили със зли намерения. Грешка, която според руснаците трябва да бъде поправена с насилие.

Четири месеца, след като Русия нападна Украйна, армиите на двете държави се бият ожесточено в Източна Украйна. Агресорът успява да спечели територии заради гигантското превъзходство на войници и материали, с които разполага, но напредва бавно – заради упоритата съпротива на украинците. Успехите на украинските контраатаки в южната част на страната около Херсон са ограничени и често краткотрайни.

Руската армия е по-силна, но…

Нито режимът в Русия, нито ръководителите на Украйна в момента разполагат с необходимите сили, за да решат бързо конфликта по военен път. Очевидната цел на Русия от началото на войната – бързо превземане на Киев – изглежда много далечна за Кремъл. В същото време не е сигурно, че обещаните досега западни оръжейни доставки ще позволят на украинската армия да освободи окупираните от Русия райони. Ситуацията изглежда патова, но в действителност Русия има предимство. Тя разполага с по-голяма армия. Икономиката на страната е отслабена единствено от санкциите, наложени от Запада. А в Украйна налице са окупацията на големи части от страната, разрушенията, причинени от войната, и бягството и разселването на около една четвърт от населението. Без помощта на Запада Украйна ще загуби войната от изтощение.

Затова и твърдението на противниците на доставките на оръжие, че те само ще удължат войната, не е непременно грешно. Грешка е обаче да се смята, че бързо поражение за Украйна или дори само замразяване на фронтовата линия през средата на страната ще донесе мир, ще сложи край на човешкото страдание и ще спаси останалата част от Европа от ескалация на собствения ѝ конфликт с Москва.

Целта на Путин

Изказванията на Путин, силата на руската пропаганда и действията на руските военни в окупираните територии не оставят съмнение, че целта на Кремъл е унищожението на украинската нация. Съществуването ѝ в Кремъл се приема за грешка на историята, предизвикана от вражески сили със зли намерения. Грешка, която трябва да бъде поправена с насилие. Украинците трябва със сила да бъдат превърнати в руснаци.

Руска окупация на Украйна и непряко управление на Кремъл в страната ще доведат до един режим на терора, който би напомнял за тъмните години на 20 век. Много украинци няма да се предадат без съпротива. Трудностите, които окупаторите изпитват при установяването на контрол над Южна Украйна, предвещават в какво проблемно място ще се превърне една доминирана от Русия Украйна. Последиците ще се усещат в цяла Европа.

Украйна плати твърде висока цена, за да се предаде

И дори замразяване на фронтовете няма да доведе до мир. Ако през последните осем години, т.е. откакто започна руската агресия срещу Украйна, в Донбас се е стреляло всеки ден на контактна линия с дължина от 400 километра, то сега дължината на тази линия ще е 2500 километра. По този начин с времето Путин ще постигне целта си да унищожи Украйна. Свободната част от страната не би имала шанс да се възстанови и да се развива. Кой би инвестирал в страна, в която жилищата, пътищата, енергийните централи и фабриките са под постоянната заплаха от обстрел?

Изглед за формално прекратяване на огъня в момента няма. Кремъл не иска да преговаря, а настоява за капитулацията на Украйна. За план за мир можело да се говори, едва когато Украйна приеме всички искания на Русия, подчерта отново говорителят на Путин. Украинските власти не могат да се съгласят на подобен ход. Населението изисква от тях да продължат съпротивата. Украинските войници и техните близки платиха твърде висока цена, за да се предадат. От съобщенията, които пристигат от окупираните територии, става ясно, че там се надяват да бъдат освободени.

Най-големият риск за Европа: ако Путин победи

Докато украинците искат да се бият, Западът трябва да направи всичко възможно, за да наклони баланса на силите на бойното поле в тяхна полза. Дали подобни усилия ще доведат до успех не е ясно. Те са свързани с рискове, които трудно могат да бъдат пресметнати.

Но трагедията, която ще настъпи, ако не се направи опит да се помогне на Украйна да победи, е напълно предвидима. Най-големият риск за Европа би бил, ако Путин спечели войната и след това все още има сили за по-нататъшни авантюри. Защото той ясно заяви, че амбициите му се простират отвъд Украйна.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

МакГрегор изпадна от „десетката“ на UFC

Конър МакГрегор официално вече не е боец от топ 10 в лека категория на UFC. Това стана ясно след актуализацията на ранглистата в шампионата тази седмица. „Прословутия“ не се е бил от 10 юли 2021 г. насам, когато записа поражение от Дъстин Порие с технически нокаут, тъй като счупи крак […]