Путин: Срещу Русия се води мащабна война

NetNews

Срещу Русия се води мащабна война в киберпространството и броят на кибератаките срещу страната се е увеличил неколкократно, заяви днес руският президент Владимир Путин на заседание на националния Съвет за сигурност, предаде ТАСС.

По думите му атаките, предимно дело на държавни структури, се нанасят от различни държави и са строго координирани. Той припомни, че във въоръжените сили на някои страни вече има специални кибервойски. Същевременно Путин констатира, че киберагресията срещу Русия, както и санкционният натиск са се провалили като цяло, предаде БТА.

На заседанието президентът призова за засилване на координацията на действията в помощ на руските производители в областта на информационните и комуникационните технологии и прикани членовете на националния Съвет за сигурност да помислят за създаването на единна държавна система за защита на информацията. Путин възложи на правителството максимално бързо да осигури внедряването на руски технологии в тази сфера, защото от 2025 г. ще бъде забранено използването на чуждестранни средства за защита на информацията.

Сред основните задачи пред държавата руският президент назова „кардиналното намаляване на рисковете, свързани с използването на чуждестранни програми, изчислителна техника и телекомуникационно оборудване“, което е от голямо значение за националната сигурност и стабилността в обществото. След заседанието на руския Съвет за сигурност неговият секретар Николай Патрушев съобщи, че е бил обсъден и приет проект на документ със заглавие „Основи на държавната политика за защитата на критичната информационна структура на страната“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Асен Василев: Септември ще стане ясно дали ще има по-високи нива на инфлацията

През септември ще видим дали ще има по-високи нива на инфлацията, заяви финансовият министър Асен Василев в bTV Новините. По думите му антикризисните мерки не са проинфлационни: „Те биха били, ако бюджетния дефицит растеше, тъй като това означава, че ще наливаме повече средства в икономиката, създавайки по голям дефицит това, […]