„Путин уважава само силата и твърдостта“

NetNews

Томаш Пояр с гордост изтъква, че страната му е била сред първите, които са доставили оръжия на Украйна. За тях още от първия ден било ясно едно: „Това е и наша война. Защото ако Украйна бъде победена, войната ще стигне до границата на Словакия и отвъд нея“.

Путин иска да възстанови Съветския съюз

Руският президент Владимир Путин иска да възстанови бившия Съветски съюз, смята Пояр. Тази оценка за действията на Путин и неговата имперска жажда за власт се оказа определяща за решението на източноевропейските държави, сред които Полша, Словакия и Чехия, да не се бавят повече по отношение на доставките на тежки оръжия за Украйна.

„Да покажеш слабост пред Путин би било голяма грешка“, предупреждава Томаш Пояр. “Той разбира само от сила и от твърдост. И уважава само силните. Така че трябва да бъдем твърди.” Според Пояр червените линии все пак не бива да се пресичат. Затварянето на въздушното пространство, за което преди се настояваше, той намира за погрешен ход. Подпомагането на Украйна с оръжие, от друга страна, е необходимо: „Ако Украйна е слаба и ние покажем слабост, Путин няма да изпусне този шанс“.

Тонът на германския канцлер е друг

Толкова категорични думи вероятно няма да чуете от устата на германския канцлер. Според критиците на Шолц, той твърде дълго е отлагал решението за изпращане на германски оръжия на Украйна. „В управляващата коалиция сме напълно единодушни какво трябва да се направи“, заяви обаче канцлерът вчера.

В Дюселдорф германският канцлер категорично защити решението за изпращане на оръжия, където се изправи срещу демонстранти, скандиращи “Мир без оръжия”. “Ще прозвучи доста цинично, ако на гражданите на Украйна се каже да се защитават от агресията на Путин без оръжие”, отговори им канцлерът.

“Нуждаем се от лидерството на Германия”

Но оръжията не са единствената спорна тема по отношение на Украйна. В Чехия са скептични към ембаргото над вноса на петрол и газ. Съветникът на чешкия премиер изтъква също, че страната му е приела 330 хиляди бежанци. “И ние сме подготвени за това. Но не сме получили нито едно евро от ЕС или от страните членки за това“, подчертава Пояр.

Чешкият политик приветства факта, че Германия възнамерява значително да увеличи разходите си за отбрана. Пояр се надява, че в бъдеще Федералната република ще поеме повече отговорност в Европа. „Нужно е Германия да поеме лидерска роля в икономическата област, но също и по въпросите на отбраната и сигурността. Германия трябва да стане част от онова европейско семейство, което много точно усеща колко решаващ е изходът от войната в Украйна.“

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Протест в Кресненското дефиле затвори движението към Гърция

Днес беше последният работен ден за тази седмица. Заради Деня на храбростта и Гергьовден от утре започва пореден дълъг уикенд, заради което много хора отново тръгнаха на път. Какъв е трафикът към Гърция е блокиран заради протест край Симитли, съобщи Нова ТВ. Причината е недоволството, че мостът, който свързва квартал […]