Пълно подчинение, страх и бой: какво преживях в християнска секта

NetNews

В последните години сектата „Органично поколение на Христос“ на швейцарско-германския проповедник Иво Зазек печели все по-голяма популярност. С послания, преплитащи се с конспиративните теории, култът достига до все повече и повече хора, които не са нейни членове. Една млада жена, отгледана в сектата, но успяла да се откъсне от нея, разказва за преживяното в интервю за „Дойчландфунк“.

Християнският фундаментализъм на някои евангелистки организации с дясна политическа насоченост, които разпространяват конспиративни теории, обикновено се свързва със Съединените щати. Подобни групи обаче съществуват и в Германия. Пандемията даде мощен тласък на популярността на подобни общности, тъй като те предлагат онова, което най-много липсва в периоди на криза: ясни правила, прости обяснения на сложни явления и процеси от заобикалящия ни свят и усещане за принадлежност към общност.

Сектата като семейство

Абигайл Мертенс попада в сектата „Органично поколение на Христос“ още като дете, поради това, че нейните родители се увличали по мистичното и духовните течения. Експертите смятат, че тази организация е много по-радикална от повечето свободни евангелски църкви, поради което напускането ѝ е много трудно. Според Абигайл родителите ѝ са се присъединили към нея основно заради привлекателния образ на хармония и единство, демонстриран от семейството на водача на сектата Иво Зазек.

Основна тема за сектата е принадлежността към едно общо цяло, спазването на правилата, послушанието и подчинението пред родителите. Иво Зазек проповядва, че волята на децата трябва да бъде пречупена, включително с телесни наказания и бой, разказва Абигайл, която е четвъртото от общо 5 деца в семейството. Тя също била наказвана с бой, докато била в сектата.

„Там се проповядваше, че децата не бива да имат собствена воля. Това беше проблем за мен, защото аз имах много силна воля и се противопоставях на различни неща. А това завършваше с бой“, казва Абигайл. „Тези удари разсипват цялото доверие в родителите и плашат едно дете, когато знае, че е във властта на хора, които могат във всеки момент да те нараняват.“ Цялото детство на Абигайл в сектата преминавало под страха от постоянни наказания – затова, че е по-пълна от останалите деца дори ѝ ограничавали храната. Даже заболяванията ѝ били тълкувани като наказание за извършени грехове.

Култ към лидера

„Никога не съм смятала Иво Зазек за светец, но в сектата го имат за такъв“, казва Абигайл. „Той стои много високо над всички останали членове и никой не може да си позволи да каже нещо против него.“ На въпрос с какво си обяснява конспиративните теории, разпространявани от сектата, жената отговаря, че с тяхна помощ се поддържа вярата, че Второто пришествие на Христос е близко, а хората се възпитават в страх, като по този начин се усилва връзката им със сектата.

След като през 2018 г. напуснала сектата, Абигайл Мертенс пише статия за онова, на които е станала свидетел в „Органично поколение на Христос“. Оттогава и други хора са последвали примера ѝ, Ключовото преживяване, което я накарало да напусне сектата, била тежка болест от грип. Заради това ѝ се е наложило да влезе в болница. „Никога преди това не съм получавала от никого обичта и вниманието, на които се радвах в болницата“, посочва тя. „Това беше нещо изумително за мен, защото винаги са ми казвали, че външният свят е зъл, че трябва да внимавам и да не се доверявам на никого. А в болницата беше точно обратното – преживях милосърдие и грижа, каквито дотогава не бях изпитвала.“

Нуждата от споделяне

Абигайл разказва, че още докато била в сектата, изпитвала огромна нужда да говори за преживяното. А след напускането ѝ започнала да дава интервюта за медиите. „Тогава изхвърлих целия душевен баласт, който се беше натрупал в мен. Защото, когато не е позволено да говориш за преживяното, се чувстваш така, сякаш то не е вярно или никога не се е случвало“, казва тя.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Канада отменя санкциите за газовите турбини на "Газпром"?

Πpaвитeлcтвoтo нa Kaнaдa peши дa oтмeни caнĸциитe зa тypбинитe нa „Гaзпpoм“ пo иcĸaнe нa Гepмaния. Toвa cъoбщи yĸpaинcĸoтo издaниe „Eвpoпeйcĸa пpaвдa“, пoзoвaвaйĸи ce нa cвoи изтoчници, цитиpaнo oт Πpaйм. Издaниeтo cъoбщaвa, чe „пpaвитeлcтвoтo нa Kaнaдa възнaмepявa, cъглacyвaнo c Гepмaния, дa oдoбpи peшeниeтo зa изĸлючвaнe oт peжимa нa caнĸции дocтaвĸaтa нa […]