Първан Симеонов: Ще следим до последно 6000 гласа

NetNews

Изключително крехка преднина за ГЕРБ-СДС пред ИТН на Слави Трифонов – това показват данните на ЦИК. По данни на "Галъп Интернешънъл" обаче, 23,2% от гласовете на избирателите отиват за "Има такъв народ", а ГЕРБ-СДС събират 22,9%.

"Всички очаквахме по-ниска избирателна активност, очаквахме много близко пакетиране на първите две формации, очаквахме 6 формации плюс още 1-2 отдолу, очаквахме практическа възможност за пръв път ГЕРБ да загуби избори. ГЕРБ е с 6000 гласа преднина, чужбина може да промени нещата", заяви изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов в студиото на "България сутрин".

"Голям символ е, ако Борисов излезе пръв след всичко, което му се случи. Ще има една седмица, в която отново ще е център на вниманието. Ще обяснява, че пак е победил. Тези 6000 гласа ще трябва да ги следим до последно", посочи още политологът.

Според него е много трудно "Демократична България" да стопи преднината на БСП и да заеме третото място.

"БСП е с една прашинка пред ДБ, което трябва да е сигнална лампа за БСП. Излезли са да гласуват около 350 000 бесепари. Само преди 4 години БСП си позволяваше да мечтае за 1 млн. гласа. Там има политически проблем", подчерта Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос какво доведе до толкова ниска избирателна активност, той отговори:

Парирането на част от зависимите вотове, сезонът, много хора не видяха залог. Това са причините за ниската избирателната активност. Машинното гласуване би могло да е изплашило много малка част от избирателите.

"Българските патриоти" винаги са били на самия ръб. Там се формираха две ядра и както често става – когато двама се карат, никой не печели", отбеляза Симеонов.

По думите му служебното правителство е било много сериозен фактор и до голяма степен именно на него се дължат около 200-те хил. гласа по-малко за ГЕРБ.

"100 000 предвидими вотове заради превантивните мерки и акция "Респект", и около 100 хил. гласа надолу от загубена любов", каза политологът.

"Най-големият успех в тази кампания е за "Демократична България". Дължи се на много просто наблюдение. На предните избори имаше негативна мотивация – "Да махнем ГЕРБ". На тези избори хората очакваха позитивна мотивация – "Какво да правим натакът". ДБ изглеждат по-ориентирани какво следва и показват експертиза. И буквално заляха с кампания в социалните мрежи, имаше и доста билбордове", обясни Симеонов.

"Партиите на протеста ще имат около 120 мандата без малко. Едно е да ти трябват 30 мандата, друго е да ти трябват 7-8. Това, че Слави Трифонов не разпознава БСП като опозиционна формация, се оказа разковничето в тази ситуация. БСП поне 5-6 години беше последователна опозиция на ГЕРБ. Най-големият ребус е ще бъде ли признат този актив на БСП. Слави Трифонов не иска да го признае", каза още той.

"По-скоро ще бъде кабинет на политиките, отколкото кабинет на политиците. Ще има по-скоро експертно излъчване. Задачата предварително я реши Румен Радев, който получава харесване от всички анти-ГЕРБ лагери. БСП съставката вече е в служебния кабинет. От Трифонов се изисква да намери елегантните фрази", заяви Симеонов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

NIO ще инсталира над 4000 станции за смяна на батерии до 2025 година

Китайската компания NIO обяви, че в следващите 4 години ще инсталира над 4000 станции за подмяна на батерии на електрически превозни средства. Това стана ясно през изминалия ден на специално събитие на компанията в Шанхай. Към момента NIO разполага с 301 станции за замяна на батерии, като освен това оперират […]