Първата спирка на германския външен министър е Буча

NetNews

Германският външен министър Аналена Бербок пристигна в Украйна днес като най-високопоставеният служител на германското правителство, посетил страната след началото на руската инвазия на 24 февруари, предаде Агенция Ройтерс.

Първата ѝ спирка беше в град Буча, близо до Киев, където руските сили са обвинени в извършване на зверства, за които западните страни казват, че са равносилни на военни престъпления.

Москва, която многократно отрича да е насочена към цивилни граждани при инвазията си в Украйна, нарече твърденията, че нейните сили са екзекутирали цивилни в Буча, докато са окупирали града, като „чудовищна фалшификация“, целяща да очерни армията.

Посещението на Бербок дойде, когато Киев и Берлин се опитаха да подобрят отношенията си след спорове по въпроси като нежеланието на Берлин да доставя тежки оръжия на Украйна и по-ранната му подкрепа за диалог с руския президент Владимир Путин.

Обикаляйки града с главния прокурор на Украйна, Бербок каза, че отговорните за убийствата в Буча трябва да бъдат изправени пред правосъдието.

„Това е, което дължим на жертвите“, каза тя. „И тези жертви, можете да почувствате, че може да сме ние.“

Германия се превърна в един от най-големите доставки на оръжие за Украйна и хвърли тежестта си зад строги санкции срещу Русия, включително предложено ембарго за закупуване на руски петрол.

Въпреки това отношенията са разхлабени, тъй като германският канцлер Олаф Шолц не желаеше да посети Украйна, тъй като Киев не искаше да приеме германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Щайнмайер, социалдемократическият съюзник на Шолц, не е много обичан в Киев, защото там е свързван с по-ранна германска политика за провеждане на тесни търговски и други връзки с Русия на Путин.

Шолц сега планира пътуване, след като той и Щайнмайер бяха поканени от украинския президент Владимир Зеленски.

Холандският външен министър Уопке Хекстра също пътува до Киев с Бербок във вторник, съобщи холандското външно министерство.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Войските на ЛНР достигнаха административната граница на републиката

Руското министерство на отбраната обяви навлизането на войските на ЛНР до административната граница на републиката, пише Лент.ру. Войските на ЛНР достигнаха административната граница на републиката след установяване на пълен контрол на силите на ЛНР и Руската Федерация над град Попасная. Това съобщава РИА Новости с позоваване на генерал-майор Игор Конашенков. […]