Първият турски кораб с украинско зърно стигна до пристанище край Истанбул

NetNews

Първият турски кораб, превозващ зърно от Украйна, днес акостира в пристанището Дериндже край Истанбул, предаде турската държавна телевизия ТРТ.

По данни на телевизията на борда на кораба „Поларнет“ има 12 хиляди тона царевица. Плавателният съд е потеглил от Черноморск. След проверката на документите зърното ще бъде разтоварено, след което ще се товари на камиони, които ще го превозят до съответното местоназначение.

Представители на Съвместния координационен център (СКЦ) в Истанбул инспектираха турския кораб, след което му разрешиха да премине през Босфора. Очакваше се плавателният съд да пристигне в Дериндже (окръг Коджаели) в неделя, но имаше забавяне заради неблагоприятните метеорологични условия.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумението, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. Споразумението предвижда отваряне на три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не можеше да бъде изнесено заради продължаващата вече шест месеца война между Русия и Украйна. В Истанбул е създаден Съвместен координационен център, който инспектира товарите, съобщи БТА.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Делян Добрев: Газът си е все руски

„Газът, който получава България, си е от „Газпром“, но оскъпен от посредници, които ние махнахме през 2012 година. Посредниците си работят и през служебния кабинет… Газ, купен директно от „Газпром“ е лош, а през посредници – не“. Това каза пред БНР пред Делян Добрев, енергиен министър в първото правителство на […]