Първи за сезона случай на западнонилска треска в Сърбия

NetNews

В Сърбия бе потвърден първият за сезона случай на зараза със западнонилска треска, предаде агенция Бета.

Заразена е жена на 46 години от района на Пожаревац. Тя е в добро общо състояние, но е хоспитализирана, цитира dariknews.bg.

Пожаревац е в списъка на три града, заедно с Белград и Панчево, в които досега е потвърдено, че има заразени комари. В Института по обществено здравеопазване в Панчево казаха, че са открили вируса у комари още на 21 юни.

Досега няма данни за заразени хора в Белград и Панчево, а веднага след потвърждаването на първия случай в Пожаревац обявиха мерки срещу разпространение на заразата.

Инфекцията със западнонилска треска, която се предава с ухапване от заразен комар, но не се разпространява от човек на човек, се появи в Сърбия през 2012 г. Оттогава до 2019 г. в страната са регистрирани 1016 случая на зараза, 98 от които със смъртен изход.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Tesla на автопилот за малко не се блъсна в трамвай (ВИДЕО)

Усъвършенствания автопилот на Tesla все още е в бета версия, но въпреки това е достъпен за хиляди потребители, които го използват активно. И докато някои от тях са доста предпазливи и спазват стриктно указанията на производителя, то други му се доверяват напълно, а понякога това доверие завършва фатално. За щастие […]